Categorie: "Haagse dossiers"

Eurlings zwijgt over baan bij KLM

camiel_eurlings_klmVerkeersminister Camiel Eurlings blijft vaag doen over zijn overstap naar de KLM, onmiddellijk na afloop van zijn ministerschap.

Zelfs vandaag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer, gaf hij geen geantwoord op de vraag of hij in de markt is voor een topfunctie bij de KLM.

Die geruchten gaan al langer, een overstap van de CDA-minister naar de KLM zou volgens verschillende bronnen al lang beklonken zijn.

En daarmee komen Eurlings besluiten op het gebied van luchtvaar in een ander daglicht te staan.

We zullen binnenkort wel zie hoe integer de voormalige kroonprins van het CDA is.

Balkenende belooft GTST in verkiezingen

balkenende_soapPolitiek journalist Eric Vrijsen van Elsevier heeft een boek geschreven: Wilt u niet aan mijn jasje trekken. Volgens premier Jan Peter Balkenende een Goede Tijden, Slechte Tijden in boekvorm. Dan weet je het wel.

Ik zou het boek best willen recenseren, maar de traditionele journalistiek heeft het niet zo op bloggers. Dus die krijgen ook geen recensie-exemplaar.

U zult het hier daarom moeten doen met de recensie van onze minister-president: GTST in Den Haag. 

Typisch een-tweetje tussen journalistiek en politiek, die presentatie. De journalist kan pronken met een presentatie van zijn boek door Balkenende. Balkende kan de presentatie gebruiken om zijn populariteit wat op te vijzelen.

Nu had ik Elsevier hoger ingeschat, niveau politiek-cultureel gebabbel voor rechts Nederland en Leon de Winter. Maar zelfs het journaille aldaar is niet ontkomen aan de vertrutting van Nederland.

Gelukkig was daar onze brokkenpremier. Die beloofde het volk een ideologische verkiezingscampagne: ‘Let maar eens op de komende tijd’

Gezien de voorgaande verkiezingen waarin Balkenende meedeed, kunnen we hem binnenkort verwachten in een glamoursoap, docusoap, een pubersoap, regiosoap en een celebritysoap. Er schijnt nog onderhandeld te worden over een optreden in Lingo.

Remkes typisch Haagse ons kent ons-benoeming

johan_remkesVVD-kamerlid Johan Remkes wordt de nieuwe commissaris van de Koningin van de provincie Noord-Holland. Dat is dus weer zo’n typische Haagse ons kent ons-benoeming.

Want Remkes, die al sinds 1993 in de landelijke politiek acteert, kun je noch als Tweede Kamerlid, noch als staatsscretaris of minister betrappen op grootse daden.

En toch CdK!?

Remkes kwam vooral negatief in het nieuws. Zo weigerde hij als minister van Binnenlandse Zaken eind 2005 een bezoek te brengen aan slachtoffers van de tsunami op het overstroomde toeristenoord Phuket. Remkes verbleef op dat moment in zijn Thaise vakantievilla op het buureiland Ko Samui.

Je hebt vakantie of je hebt het niet. Na kritiek van de Tweede Kamer hees hij zich alsnog uit zijn luie stoel.

Ik wens de Noordhollanders sterke dijken toe.

Gereformeerde mannenbroeders moeten aan de vrouw

mannenbroedersEr is geen ontkomen meer aan voor onze gereformeerde mannenbroeders. De Staatkundig Gereformeerde Partij, aka SGP, mag vrouwen niet langer weren van de kieslijst. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bekend gemaakt.

Het hoogste rechtscollege van ons land oordeelt dat de Nederlandse overheid in strijd met de wet en met het VN-vrouwenverdrag handelt door toe te staan dat de SGP vrouwen anders behandelt dan mannen.

De gereformeerde mannenbroeders hadden dit natuurlijk al lang aan zien komen en hun reactie liet dan ook niet lang op zich wachten: ‘De SGP weet zich in alle omstandigheden van God afhankelijk en gaat onverminderd voort met het uitvoeren van haar taak. Dat is het inbrengen van Bijbelse waarden in het besturen en inrichten van Nederland. Het naleven van deze waarden is onmisbaar voor Nederland en zijn inwoners.’

En onder inwoners moeten we dan mannenbroeders verstaan.

Het zou goed zijn voor het bewustzijn van de SGP-heren als deze uitspraak van de Hoge Raad nog consequenties heeft voor de samenstelling van de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Vrouwen grijpt die mannen bij hun ballen!

Bedreiging van politici vooral via e-mail

hatemailEr zijn vorig jaar in het Haagse minder politici bedreigd dan in het jaar ervoor. Het Openbaar Ministerie  in Den Haag liet noteerde vorig jaar 386 meldingen van bedreigingen, tegen 424 meldingen in 2008.

De meeste bedreigingen worden per e-mail gedaan of anoniem op internet gezet. Dan gaat het meestal om filmpjes of raps.

Van de 386 meldingen bleek het in 186 gevallen te gaan om strafbare bedreiging, waarna de betrokken politici aangifte deden. In 2008 gebeurde dat nog 304 keer. De politie kreeg meldingen binnen van ministers, staatssecretarissen, leden van de Eerste en Tweede Kamer en van burgemeesters.

Politici die in de de regio Den Haag werken en die bedreigd worden, kunnen terecht bij het Team Bedreigde Politici – een grap? nee geen grap, dat team bestaat echt! – van de politie Haaglanden.

Momenteel zijn van de 186 bedreigingen uit 2009 er nog 68 in onderzoek. Politie en justitie losten er 79 op, vijf zaken zijn geseponeerd.

Ministerie zwijgt over boek Veranderend getij

Na vragen in de Tweede Kamer, een rechtszaak en veel negatieve publiciteit is het er nu dan toch: het boek Veranderend getij. Publicist Marcel Metze beschrijft daarin de reorganisatie bij Rijkswaterstaat. De organisatie deed er in eerste instantie alles aan om publicatie van het boek te voorkomen.

Ik heb het nog niet gelezen, weet ook niet of dit nu de versie van Metze is, of dat er toch een of andere vorm van censuur is toegepast.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat van Camiel Eurlings zwijgt het boek in ieder geval dood. En Metze zegt er op zijn website ook niet veel over.

Herenakkoord?

Het boek is uitgegeven door uitgeverij Balans. 

Ik ben trouwens benieuwd of alle ambtenaren bij Rijkswaterstaat het boek – ter lering en vermaak – geschonken krijgen. 

Het kan altijd nog in het kerstpakket.

Standje voor Balkenende

standje_balkenendeTweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet heeft demissionair premier Balkenende laten weten zich niet te bemoeien met de lijst van onderwerpen die de Kamer de komende maanden al dan niet gaat behandelen.

Balkenende had de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de fractievoorzitters daarvoor uitgenodigd.

Dat gesprek mag van Verbeet echter niet doorgaan. Alle fractievoorzitters hebben de uitnodiging inmiddels geweigerd.

Verbeet schrijft in een brief aan Balkenende dat het gebruikelijk is dat de Tweede Kamer, die zelf haar agenda bepaalt,  zelfstandig een verkenning naar mogelijk controversiële onderwerpen uitvoert.

De aparte Kamercommissies doen daarover uiterlijk 5 maart voorstellen. De week erna kan de Tweede Kamer er dan een besluit over nemen.

Een demissionair kabinet kan geen beslissingen nemen zodra de Tweede Kamer een onderwerp  controversieel verklaart.

Balkenende wilde onderzoeken hoe cruciale dossiers toch kunnen worden doorgezet, terwijl het christelijk-gereformeerde kabinet geen meerderheid in de Kamer heeft.

Gevoelige onderwerpen zijn onder andere de kilometerheffing, de crisis- en herstelwet, de verhoging van de AOW-leeftijd en de homo-emancipatie.

Weinig nieuwe gezichten op verkiezingsaffiches

verkiezingen_tweedekamer

De partijen die mee willen doen aan de verkiezingen voor Tweede Kamer zijn al weer begonnen met het samenstellen van hun kandidatenlijsten.

Belangrijkste vraag: wie wordt er lijsttrekker? Ik verwacht weinig nieuwe gezichten op de verkiezingsaffiches.

CDA: de partijbobo’s hebben al gezegd dat Jan Peter Balkenende weer lijsttrekker moet worden, zelfs na drie mislukte kabinetten geleid te hebben. En de voortdurende, terechte  kritiek dat de man een brokkenpiloot is, geen daadkracht, leiderschap en visie heeft. Dat pik je toch niet als CDA-kiezer!?
Daarnaast staan Camiel Eurlings en Maxime Verhagen te trappelen van ongeduld om Balkenende’s positie over te nemen. Het moet nu een koud kunstje voor hen zijn om brokkenpiloot Balkenende terzijde te schuiven.

PvdA: ik vraag me af of Wouter Bos weer lijsttrekker wil zijn. Maar als de PvdA hem vraagt, durft hij vast geen nee zeggen. En wie moet het anders doen? Mijn kandidaat is Eberhard van der Laan, de minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Verder verwacht ik op de kandidatenlijst van de PvdA veel nieuwe gezichten. Een aantal kamerleden is behoorlijk door de mand gevallen de afgelopen periode.

VVD: Wat voor de PvdA geldt, geldt ook voor de VVD-fractie. De meeste kamerleden scoren een dikke onvoldoende. Als Mark Rutte van de VVD weer een partij wil maken die meetelt, dan is dit zijn kans. Gooi een aantal van die oude liberale knakkers eruit, zet een aantal vrije jongens op de lijst en Mark scoort vet bij de verkiezingen en steekt de PVV de loef af. Want Mark blijft lijsttrekker. GO, Mark, GO!

D66: Alexander Pechtold, de liberale king of swing, moet van D66 weer een grote partij maken. En een aantal geschikte mensen vinden voor de kandidatenlijst.Die hoeft ook weer niet te groot te zijn, tien kandidaten lijkt me voldoende, want D66 is al weer over zijn hoogtepunt heen.

PVV: Dat geldt ook voor de PVV van Geert Wilders, die heeft ook z’n hoogtepunt gehad. Voordeel van zo’n een partij-bv is dat je in ieder geval zeker weet dat Wilders de lijsttrekker zal zijn, ook al bereiken me ook andere berichten.

Ik ben benieuwd of er op zijn kandidatenlijst nog verrassende namen verschijnen. Het staat buiten kijf dat zeker de helft van de huidige kandidaten buiten geschopt zal worden. Daarnaast is de positie van Fleur Agema pikant. Wat doet Geert met Fleur? En Fleur met Geert?

SP: De huidige fractievoorzitter Agnes Kant doet het in de peilingen niet goed. Wie haar bezig ziet in de Tweede Kamer begrijpt waarom: ze wil te graag haar eigen gelijk binnenhalen, gaat zeuren, schreeuwen, zuchten, protesteren. Of het politburo van de SP haar als lijsttrekker ziet? Ik vraag het me af. Als ze toch het gezicht van de SP wordt, dan moet ze onmiddellijk bij Femke Halsema in de leer.

GroenLinks: Want, ook al ben ik het niet met haar standpunten eens, Femke is de beste politicus van NL. Ze heeft haar zaakjes altijd op orde en voert altijd een kundig en zakelijk debat. Ze speelt nooit op de persoon.

Val kabinet legt Wouter Bos geen windeieren

stemmenVolgens de peiling van Maurice de Hond stijgt de PvdA van Wouter Bos van vijftien naar negentien zetels, direct resultaat van het standpunt van de PvdA over Uruzgan en de val van het kabinet.

Het CDA verliest een zetel,maar is met 26 zetels nog wel de grootste partij in de peiling. De VVD wint een zetel (23) en de PVV van Geert Wilders verliest er een (24). Verder verliest de SP volgens De Hond twee zetels.

De positie van premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende is volgens De Hond verzwakt, die van PvdA-leider Wouter Bos versterkt. De brokkenpiloot Balkenende, onder wiens leiding al drie kabinetten voortijdig sneuvelden, heeft onder zijn eigen achterban slechts steun van 36 procent van de kiezers.

Onder alle ondervraagden gemeten, is minister Camiel Eurlings zelfs populairder. Onder kiezers van alle partijen gemeten wil 16 procent Balkenende terug als premier. 21 procent wil Bos als volgende premier.

De Hond concludeert verder uit de peiling dat de PvdA zich door de val van het kabinet zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt te herstellen. Het CDA doet dat niet. Ook blijkt uit de peiling dat de onrust onder de kiezers groot is. Als er nu landelijke verkiezingen zouden zijn gehouden, zouden 76 zetels van partij wisselen.