Categorie: "Communicatie"

Documentaire Woberator over stiekeme overheid

woberatorDeze week is de documentaire Woberator in premiere gegaan. Daarin wordt pijnlijk duidelijk hoe ingewikkeld het voor burgers is gebruik te maken van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woberator probeert duidelijk te maken wanneer iets ‘wobbaar’ is en wanneer niet.

In de documentaire Woberator, gemaakt door Sebastiaan ter Burg en Brenno de Winter, ziet u enkele van de problemen, een oplossing en vooral de staat van Nederland, een land dat vaak roept heel transparant te zijn.

Maar is ons land dat ook? En staan wij er voldoende bij stil dat het recht op informatie een mensenrecht is en houden we ons ook aan de mensenrechten? Politici, Wob-experts, advocaten en een wetenschapper geven hun mening.

Woberator is een project van Stichting Dat Zou Jij Wel Willen Weten.

Standje voor rappende ambtenaar

De Belgische overheid heeft de rappende ambtenaar Steven Heyse, in rap-kringen bekend als Steven H, een berisping gegeven.

Hij zou met zijn nieuwe videoclip het imago van de overheid en de ambtenarij hebben geschaad. De rapper gebruikte zijn werkplek als decor voor zijn nieuwe videoclip.

De clip ‘t Zit tegen vertelt in West-Vlaams dialect het verhaal van een verveelde ambtenaar. Heyse mag voorlopig ambtenaar blijven.

Hoe zou de Nederlandse overheid deze rappende ambtenaar bejegenen?

Eindelijk! Balkenende kondigt einde van Postbus 51 aan

postbus51De overheid stopt met het uitzenden van televisiespotjes onder de naam Postbus 51. De nieuwe afzender wordt de rijksoverheid. Premier Balkenende (CDA) heeft dat in een brief (PDF) aan de Tweede Kamer laten weten.

Ambtenaar Blog meldde een jaar geleden al dat de overheid van plan was de unieke naam Postbus 51 overboord te gooien. Dat werd toen in alle toonaarden ontkend door Jeroen Sprenger, projectdirecteur Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl.

En de les van vandaag: neem de overheidscommunicatie niet serieus; meestal zijn het leugens en verzinszels.
Transparante overheidscommunicatie heeft nog een lange weg te gaan.
Ambtenaar 2.0 = Amtenaar 0.0.

Kabinet-Bruin1: staatsomroep in de maak

Het nieuws snelt de vorming van kabinet-Bruin 1 vooruit. De ministeries van Algemene Zaken (nu nog Balkenende = CDA) en Buitenlandse Zaken (nu nog Verhagen = CDA) beginnen een staatsomroep.

De rechtse staatsomroep gaat eendagsproducties maken die ‘hard nieuws’ moeten bevatten dat over de Nederlandse burger uitgestort wordt via rechtse media als de Telegraaf en Nu.nl.

Nu krijgen we via die kanalen al genoeg non-nieuws over ons uitgestort, maar daar kan volgens kabinet-Bruin1 blijkbaar nog wel wat indoctrinatie bij.

Wat voor hard nieuws de staatsomroep gaat uitzenden? Geen idee.
Nooit geweten dat er zo veel ‘hard nieuws’ uit Den Haag komt. De meeste (pers)berichten van de rijksoverheid bevatten juist het tegenovergestelde van ‘hard nieuws’.

Daarom zal ik kabinet-Bruin1 een beetje op weg helpen: een filmpje van het optreden van Geert Wilders op Ground Zero, een filmpje van minister-president Mark Rutte in een datingshow, een filmpje van Maxime Verhagen die ontevreden CDA-kiezers toespreekt, een filmpje over de opstand van ouderen tegen de korting op de pensioenen, een filmpje van het ouderenprotest tegen de korting in de zorg, een filmpje over de relatie van Jack de Vries met zijn ambtenaar, enzovoorts, enzovoorts.

Let in de tekst van de advertentie ook op de nieuwe naam van de Telegraaf. Benieuwd wanneer ze dat nieuws naar buiten brengen.

staatsomroep_kabinetbruin1

Vertraagde site rijksoverheid eindelijk een feit

rijksoverheidnlMet een jaar vertraging is vandaag dan eindelijk de nieuwe website van de rijksoverheid live gegaan.

Maar verwacht nu niet dat de site compleet is!

Al maanden zit in hartje Den Haag een peloton redacteuren informatie over te pompen van de websites van de verschillende ministeries naar Rijksoverheid. 

En ze blijven nog wel een tijdje bezig.  Want nog niet de helft van de informatie staat op de nieuwe site. De  verwachting is dat ze met het overzetten van alle informatie van het Rijk nog wel een jaar bezig zijn.

De ingehuurde redacteuren moeten gebruik maken van het content management systeem (CMS) Hippo, dat nog volop in ontwikkeling is. Met andere woorden: de informatie moet geplaatst worden in een systeem waaraan techneuten nog volop aan het knutselen zijn.

Zo werkt het e-overheidbeleid van het vierde kabinet Balkenende. Geen wonder dat de minister-president de officiele opening van dit geldverslindende project graag overlaat aan viceminister-president Rouvoet.

Balkenende dacht oorspronkelijk met één rijksbrede website geld te kunnen besparen én de overheidsinformatie meer te kunnen sturen c.q. controleren.

U dacht toch niet dat het de bedoeling was om de elektronische dienstverlening aan de Nederlandse burger te verbeteren?

Medewerkers Belastingdienst contactgestoord

contact_belastingdienstHet aantal klachten over de Belastingdienst is in 2009 ten opzichte van het jaar ervoor met bijna 3000 gedaald.

Dat zegt minister Wouter Bos van Financiën op basis van een rapport van de Nationale Ombudsman.

Volgens de ombudsman ontving de Belastingdienst in 2008 nog ruim 16.000 klachten, dan moeten het er vorig jaar ruim 13.000 zijn geweest.

Mooie cijfers, maar ik kan die informatie nergens checken: niet op de website van Financiën, noch in het rapport van de ombudsman.

Dat is nogal slordig van beide partijen! Zeker van de cijferaars van Bos.

Als je het rapport van de ombudsman leest, valt op dat de medewerkers van de Belastingdienst met name te kort schieten in de directe contacten met de burger. Dat zie je ook terug in de aard van de klachten.

Is dit legerfilmpje seksistisch of dodelijk saai ?

Een wervingsfilmpje voor het Oostenrijkse leger leidt tot discussie en een boycot van het filmpje.

Het zou volgens de Oostenrijkers seksistisch zijn. Het Oostenrijkse ministerie heeft het filmpje toen maar snel van haar website gehaald.

Of het is vanwege het seksistische gehalte of vanwege de grootse saaiheid? Oordeel zelf:Laat Balkenende eerst zijn eigen stoep sneeuwvrij maken

sneeuwvrij2Minister-president Balkenende proeft een ‘gemeenschappelijk gevoel dat het goed is als mensen hun stoep schoon maken’.

De wekelijkse persconferentie van onze hoogste baas is weer begonnen – wat een gestuntel – en daarna deed onze premier een ‘moreel verzoek’ aan de Nederlanders hun stoep schoon te houden.

Ik sta helemaal achter deze oproep, maar meneer Balkenende zorgt u er dan ook voor dat de overheid zelf de stoep voor alle openbare gebouwen sneeuwvrij maakt en houdt?

Een goed voorbeeld doet beslist goed volgen!

Maar we kunnen het sneeuwvrij houden van de stoep ook verplicht stellen, zoals in Belgie. Dan is de overheid ‘moreel’ verplicht zijn eigen stoep schoon te vegen. In Antwerpen zijn intussen al een kleine 200 boetes uitgedeeld. Het is niet bekend of hier ook overheidsinstanties tussen zitten.

Reddingsplan nodig voor de trein

treindefectDe ‘overheid’ en de NS moeten met een nationaal reddingsplan voor de trein komen.

Met in ieder geval nog een week vorst en sneeuw in het vooruitzicht en het tempo waarin de treinstellen van de NS sneuvelen, dreigt een grote reizigerschaos.

Ik ben op Den Haag Centraal. Continu wordt omgeroepen dat ‘de overheid’ en de NS reizigers verzoeken buiten de spits te reizen.

Dat is in de eerste plaats een vreemde oproep. Want veel van de vaste reizigers van de NS werken bij diezelfde overheid. En ik heb van nog geen overheidsorganisatie gehoord dat de werktijden of openingstijden zijn aangepast.

De oproep is dan ook niet alleen vreemd, maar ook grote flauwekul. Het levert namelijk niets op. De treinen die wel rijden puilen uit.

Ik ben trouwens wel benieuwd wie ‘de overheid’ in dit geval is. Minister Eurlings?

Met de communicatie is het nog steeds slecht gesteld bij de NS. De hele week roept de spoorwegen al om dat er treinen geschrapt worden, omdat er niet voldoende treinstellen waren. Dat leidde in de trein, zelfs onder NS-personeel, tot cynische grappen: waar zijn al die treinstellen ineens gebleven?

Gisteren kwam de aap uit de mouw: door de sneeuwval en vorst eind vorig jaar zijn een groot aantal treinstellen gesneuveld. En de NS krijgt ze niet zo snel aan de praat.

Hoogste tijd voor een rampenplan voor de trein. Dat is ook in het belang van de overheid: binnenkomt slaagt geen ambtenaar er meer in zijn werk te bereiken, omdat de NS het compleet laat afweten. Daar helpt geen zoutkaartje aan.