Categorie: "Economie"

Stop de subsidie-bureaucratie in NL

subsidieOm oudere werknemers aan het werk te houden heeft de overheid de afgelopen jaren een groot subsidiecircuit opgezet. Zowel werkgevers als werknemers kunnen uit de subsidieruif eten.

Per oudere werknemer kan de subsidie, volgens secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken (EZ) Chris Buijink, oplopen tot 10.000 euro per jaar.

Volgens Buijink is er met dit ouderenbeleid voor de arbeidsmarkt jaarlijks twee miljard euro gemoeid. Buijink pleit in het economenvakblad ESB voor het terugdringen van subsidies en daarvoor in de plaats gericht beleid te voeren.

I agree with him, completely.

But…

Ik stel voor dat hij hierbij ook zijn eigen ministerie betrekt. Economische Zaken onderhoudt een subsidie-bureaucratie van 2000 ambtenaren, samengebald in SenterNovem.

Wat al die ambtenaren doen? Ze maken bedrijven wegwijs in subsidies en helpen ze bij het aanvragen. Er gaan miljarden om in dit subsidiecircus. Ministers zetten het regelmatig in om hun imago te versterken en hun machteloosheid te verbergen.

Gewoon mee stoppen, heer Buijnk. Geef de bedrijven in plaats daarvan lastenverlichting en kom met werkelijk economisch beleid. Daar heeft het bedrijfsleven wat aan!

Nog een luchthaven in NL?

vliegveldtwenteWe worden nog een luchthaven rijker als het aan Enschede ligt. De gemeenteraad wil van de oude luchtmachtbasis Twente een burgerluchthaven maken.

Terwijl er in Duitsland, bij Munster en bij Dusseldorf, ook al luchtavens zijn. Beide luchthavens zijn vanaf Enschede dichterbij dan Schiphol. Waarom dan ook een luchtaven in Twente?

Volgens de meerderheid van de gemeenteraad is de luchthaven van groot belang voor het stimuleren van de regionale economie en het creëren van nieuwe banen. De ondernemersorganisaties zijn voor de komst van de luchthaven, de rest van Twente aarzelt.