Categorie: "Nederland 2.0"

Sympathieke actie: Duim omhoog voor politie, brandweer en ambulance

duimomhoogHulpverleners krijgen steeds vaker te maken met agressie, bedreigingen en geweld.

Het is de hoogste tijd voor een tegenbeweging. Steek je duim omhoog als je een hulpverlener aan het werk ziet. En laat je steun blijken door je naam achter te laten op de site duim omhoog.

Hoe meer duimen, des te krachtiger het signaal voor een vriendelijker Nederland!

Meer ambtenaren goed voor de economie

europaDe Europese Unie gaat een diplomatieke dienst oprichten waar 7000 ambtenaren moeten gaan werken. Die gaan Europa vertegenwoordigen in 130 niet-Europese landen. 

Het idee is dat de toekomstige EU-ambassades taken gaan overnemen van de nationale ambassades, maar dat plan is nogal vrijblijvend. Dus dat kun je vergeten.

Reken er maar op dat er gewoon 7000 ambtenaren bij komen.  Ik hoor al die overheids- en ambtenarenbashers al weer moord en brand schreeuwen.

Maar die ambtenaren leveren ook veel werk op in de particuliere sector: lobbyisten, communicatieadviseurs, escortservices, (zwart)handelaren, enzovoorts.

Als je het zo bekijkt zijn er nog veel te weinig ambtenaren. Dus Wilders en Rutte zouden juist het aantal ambtenaren moeten verhogen.  Is goed voor de economie, toch!?

Vlag halfstok in verband met vliegramp Libië

In verband met het vliegtuigongeluk in Libië hangt de Nederlandse vlag vandaag op alle rijksgebouwen in Nederland tot zonsondergang halfstok.  

Bij de vliegtuigcrash eerder vandaag in Tripoli zijn 61 Nederlanders omgekomen. Een tienjarig Nederlands kind is de enige overlevende.

De politieke partijen hebben na het bekend worden van de vliegramp de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni stopgezet.  Hoe lang de campagne stilligt is nog niet bekend.

Balkenende bedreigt vrije toegang internet

internet_in_chinaDe vrije toegang tot internet ligt onder vuur door een concept-wetsvoorstel van de restanten van het vierde kabinet Balkenende.

Dat vindt de digitale burger-rechtenbeweging Bits of Freedom (BoF).

Het voorstel van het kabinet zet volgens BoF  ‘de bijl aan het open internet’  omdat het voor providers de mogelijkheid schept om onder bepaalde omstandigheden websites of online diensten te blokkeren. De voorwaarde die het kabinet stelt, is dat de aanbieders hun klanten hierover informeren.

Is Balkenende zo idolaat van de Chinese benadering van internet?

Internet grondrecht met dank aan de belastingdienst

internet_d66Het congres van D66 vindt dat toegang tot internet moet beschouwd worden als een grondrecht voor elke Nederlander.

Ik vind grondrecht toch wat zwaar aangezet, Pechtoldjes!

Maar nu ik wat meer van de achtergronden weet, kan ik me wel iets beter inleven in het standpunt van het congres van de politieke ZZP’ers.

Het feit dat de belastingdienst steeds meer van mensen verwacht om via internet aangifte te doen, was voor de meerderheid van de D66′ers meer dan voldoende om internettoegang tot een grondrecht te bestempelen. Leuker kunnen ze het inderdaad niet maken.

Voor ambtenaren en externe consultants die zich bezighouden met de verbetering van de elektronische dienstverlening aan burgers, zal dit een shock zijn. Die dienstverlening blijft voor een groot deel steken in goede voornemens. En internet een grondrecht, dat wordt flink duiken voor de betrokken dames en heren.

Willem Alexander lonkt naar Google

googlePrins Willem Alexander heeft vanochtend een bezoek gebracht aan Google Nederland in Amsterdam.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst stond het bezoek in het teken van nieuwe trends op internet. 

Ik vraag me af of onze toekomstige koning niet wat anders heeft te doen. Koop een boek over Google, of koop een pc, dan zie je alle nieuwe trends aan je voorbij komen.

Was koningin Beatrix in haar laatste kersttoespraak nogal sceptisch over internet, Willem Alexander lijkt de nieuwe media hartstochtelijk te omarmen.

Drie maanden na de befaamde woorden van Beatrix beschikt het koninklijk huis over een eigen kanaal op  YouTube, is de website van de Oranjes opgepimpt en staat de kroonprins te lonken naar Google.

De oranjes zijn helemaal om. Ik zie Alex binnenkort nog wel twitteren en Amalia op Hyves.

En laat Maxima eens een paar filmpjes op YouTube plaatsen, die saaie meuk van de RVD ben ik nu wel zat.

Verlos ons van al die overbodige regels

bijleveldVolgens staatssecretaris Ank Bijleveld is de regeldruk voor ambtenaren gedaald.

Zullen we nu dan eens beginnen met het verlagen van de regeldruk voor de rest van de Nederlanders?
Daar hebben de restanten van het vierde kabinet Balkenende dan nog een paar maanden de tijd voor.

Met een gezamenlijke inspanning van de dames en heren moet dat lukken.

Wilders geen alternatief voor Bos of Balkenende

leiderschapZeven op de tien Neder-landers vindt het tijd om Balkenende te vervangen als eerste man van het CDA. En 45 procent ziet PvdA-leider Bos graag vertrekken.

Maar de Nederlanders vinden de rechtsradicalen Geert Wilders en Rita Verdonk geen alternatief voor het leiderschap van Nederland.

Dat is de conclusie uit een onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van de Volkskrant en de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek is na de val van het kabinet gehouden.

Het vertrouwen in politici is na de kabinetscrisis tot een dieptepunt gedaald. Nog slechts 25 procent van de kiezers heeft vertrouwen in Balkenende als premier. Tijdens de verkiezingen van 2006 was dat nog 51 procent.

Dat hij zijn vierde kabinet niet wist te redden, komt Balkenende duur te staan. Binnen een week is hij nog eens 8 procent van het vertrouwen kwijtgeraakt. Bos daalde met 3 procent. Zes van de tien kiezers vinden het terecht dat de PvdA vasthield aan het besluit om de missie in Uruzgan te beëindigen.

Als nieuwe minister-president heeft de kiezer het meeste vertrouwen in D66-leider Pechtold (35 procent). Hij wordt op de voet gevolgd door partijleider Bos van de PvdA (34 procent).
Wilders scoort 18 procent, Verdonk 10 procent. Opvallend is de hoge score voor Femke Halsema: 29 procent.

We leven in een haatzaaiende democratie

stophaatHet rijk wil met de bevolking in discussie over de onaanvaardbaar grote kloof tussen de samenleving en de politiek, zeg maar het falen van de politiek.

Volgens de Raad voor het Openbaar bestuur (Rob) moeten de traditionele politieke partijen nieuwe verbindingen met de burgers aangaan. Want we zitten volgens het Rob in de overgang van een partijendemocratie naar een publieksdemocratie.

Verder vindt de Rob dat politieke partijen meer moeten gaan opereren vanuit beginselen en waarden.

Hier raak ik het spoor bijster. Een typisch voorbeeld van een vertegenwoordiger van de publieks-democratie is de PVV. Maar ik heb Wilders c.s. nog nooit op een beginsel of waarde kunnen betrappen. Sorry, dat is niet helemaal waar:  haat is ook een waarde.

Ik pleit trouwens voor het opheffen van de Rob. Nog nooit zo veel ambtelijk en politiek gewauwel bij elkaar gezien.

Het is natuurlijk best goed bedoeld, maar dames en heren, leer u eerst eens in begrijpelijk Nederlands uit te drukken.  Ik heb nu de indruk dat u niet weet waar u het over heeft.

Nederlandse taal verankerd in Grondwet

vandaleDe Nederlandse taal wordt opgenomen in onze Grondwet. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten. Het kabinet wil hiermee zeker stellen dat het gebruik van het Nederlands niet in de verdrukking komt nu er in ons land steeds meer talen worden gesproken.

Het voorstel tot wijziging van de Grondwet moet waarborgen dat men in Nederland te allen tijde met de Nederlandse taal terecht kan.
In de Grondwet wordt daarom vastgelegd dat het Nederlands de officiële taal is van ons land en dat de overheid het gebruik van het Nederlands bevordert. Ook over het Fries wordt een bepaling in de Grondwet opgenomen.

Nu moeten al die ambtenaren nog normaal Nederlands leren schrijven en spreken.