Categorie: "Media"

Wilders, profeet van de angst al gezien?

Ik heb de uitzending van Zembla nog niet gezien. Maar Femke Halsema van GroenLinks noemt de uitzending over Geert Wilders tendentieus. In de aflevering Wilders, profeet van de angst analyseren deskundigen Wilders’ uitspraken en concluderen dat veel uitspraken feitelijk niet kloppen.

Maar volgens Halsema maakt de uitzending de vooroordelen over de publieke omroep waar. ‘Tendentieus, heeft met journalistiek weinig te maken’, twitterde Halsema. Een opmerkelijke reactie als je slechts een deel van de uitzending hebt gezien. 

Eindredacteur Kees Driehuis van Zembla vindt de aflevering over Wilders absoluut niet tendentieus, zo zei hij op Radio 1. ‘Wat is tendentieus? Ik begrijp er echt helemaal niets van, hoor. Het zal wel mijn naïeve onschuld zijn. Wat is tendentieus als je achter elkaar zet wat Wilders zegt en doet en dat controleert? Ik vond het een topuitzending. Ik ben buitengewoon gelukkig dat wij in staat zijn om tot zoiets te komen met onze mensen.’

Oordeel zelf, de uitzending duurt een kleine veertig minuten.


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Ambtenaar moet weg door glossy Gerda

glossy_gerdaDirecteur Communicatie Hans Blom van het ministerie van Landbouw moet zijn biezen pakken.

Hij wordt volgens verschillende bronnen in Den Haag verantwoordelijk gehouden voor de publicatie van de glossy Gerda en de heibel die er over ontstond in de Tweede Kamer.

Ondanks excuses, trakteerde de Tweede Kamer minister Verburg op een motie van treurnis

Minister Gerda Verburg zegt met de glossy het publiek te willen voorlichten over de werkzaamheden van het ministerie van Landbouw.

Maar de Gerda had meer weg van een verkiezingspamflet en dat is tegen de regels.

Misschien kan Blom bij het CDA aan de slag. De partij kan nog wel een goede communicator gebruiken.

Stort het CDA trouwens de kosten van de glossy terug in de staatskas?

Power Lady Nina Brink wil niet op de cover

nina_brink_coverNina Brink is woest over de inhoud van het boek Nina, de onweerstaanbare opkomst van een Power Lady van Eric Smit.

Daarom heeft ze een kort geding aangespannen tegen de journalist en tegen zijn uitgever Prometheus.

Volgens het Financieele Dagblad (FD) eist Brink, wier naam voor eeuwig verbonden is aan de teloorgang van Word Online tien jaar geleden en de misleiding van beleggers, een rectificatie en een inlegvel in het boek.

Ook zou ze een ver-spreidingsverbod van het boek eisen, zo lang er tenminste een foto van haar op de omslag staat afgedrukt.

 
De schat!

Wie geen inlegvel wil en een boek met Nina op de cover, moet dus snel zijn. Je weet maar nooit wat zo’n rechtbank besluit. Brink heeft immers vrinden tot in de hoogste ambtelijke kringen.

Het is nog te vroeg voor een recensie, maar het boek leest lekker weg :-)

De Pers biedt je de gelegenheid om je mening te geven over Nina Brink en World Online via [email protected] .

Wij draaien op voor verkiezingscampagne CDA

gerda_verburg_verkiezingsstuntDe Nederlandse bevolking draait op voor de kosten van de verkiezingspropaganda van het CDA.

De glossy Gerda, waarin minister Gerda Verburg (Landbouw) van het CDA, centraal staat, kost de Nederlandse belastingbetaler 400.000 euro.

Hoewel minister Verburg zelf ontkent dat het om een verkiezingsstunt gaat, is een kwart van de zogeheten ego-glossy van 52 pagina’s aan de minister gewijd.

Minister Gerda Verburg lacht ons toe via twee grote reportages (elf pagina’s in totaal), de voorpagina, het voorwoord en de inhoudsopgave.

Hoezo geen verkiezingsstunt?

Kosten van glossy Gerda verhalen op CDA

gerda_verburg_glossy_magazineFractievoorzitter Marianne Thieme van de Parij voor de Dieren (PvdD) wil dat de kosten van de glossy Gerda, 400.000 euro volgens minister Gerda Verburg, op het CDA worden verhaald.

Het parlement houdt op initiatief van de Partij voor de Dieren (PvdD) zo snel mogelijk een spoeddebat over de kwestie.

De Gerda wordt morgen en overmorgen in een oplage van 830.000 exemplaren meegestuurd met vrouwenbladen als Margriet, Libelle en Flair.

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de PvdD vindt het ongehoord dat een tijdschrift dat het beleid en de persoon van de minister ‘verheerlijkt’, op kosten van de belastingbetaler in verkiezingstijd wordt verspreid.

Ook de SP, GroenLinks, VVD, PVV, PvdA, D66 én het CDA zelf steunden het verzoek om een spoeddebat.

Volgens SP-kamerlid Kristen van Velzen moeten ‘CDA-krantjes uit de campagnekas van het CDA worden betaald’.

Verkiezingsstunt: minister komt met glossy Gerda

glossy_gerdaOpmerkelijke verkiezingsstunt van CDA-minister Gerda Verburg (LNV) op kosten van de belastingbetaler:

Ze komt deze week met haar eigen glossy. In een oplage van 830.000 exemplaren wordt de Gerda  meegestuurd met vrouwenbladen als Margriet, Libelle en Flair.

Het ministerie van LNV wilde niet zeggen hoeveel geld het in de zogeheten ego-glossy steekt, minister Gerda Verburg zegt dat het om 400.000 euro aan belasting geld gaat.

Verburg is de eerste bewindspersoon met een eigen glossy.

BN’ers als Linda de Mol, Matthijs van Nieuwkerk, Maarten van Rossem, Ruud Gullit en Rik Felderhof gingen haar voor. Youp van ’t Hek stak in 2007 de draak met de ego-glossy’s.

Onderzoek brute overval op twitter en hyves

twitter2De politie Limburg Noord zet Twitter en Hyves in om de daders van een gewelddadige woningoverval op te sporen. In het tv-programma Opsporing Verzocht wordt vanavond een reconstructie van de overval uitgezonden.

De rechercheurs betrekken het publiek via Twitter en Hyves bij het verloop van het onderzoek. De drie rechercheurs zullen vanavond onder andere tips opnemen van getuigen die bellen naar aanleiding van de uitzending en deze informatie verwerken en onderzoeken.

De gewapende woningoverval vond plaats op woensdagochtend 18 november vorig jaar. De bewoner, die rond 07.00 uur vertrekt naar zijn werk, wordt achter zijn huis overvallen door vijf gemaskerde mannen.

Na een kort gevecht moet hij weer zijn huis in. Daar wordt hij samen met zijn vrouw vastgebonden. Hierbij zijn de verdachten erg gewelddadig en maken gebruik van vuurwapens.

De uitzending van Opsporing Verzocht is vanavond om 21.20 uur op Nederland 2.  Het is de eerste keer dat de politie Limburg Noord social media als Twitter en Hyves op deze manier inzet.

Burgemeester kondigt vertrek aan via YouTube

Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper van Amersfoort heeft vandaag in een filmpje op YouTube aangekondigd dat ze volgend jaar stopt.

In het filmpje zegt de D66-burgemeester onder andere dat het na tien jaar burgemeesterschap tijd voor haar is om na te denken over haar toekomst.

‘Ik heb besloten om volgend jaar in de zomer mijn ambt neer te leggen, voor een nieuw perspectief en nieuwe energie. En ik vertel het vandaag, dan is er genoeg tijd om na te denken over wat voor burgemeester de stad nodig heeft.’

Ontslag voor NL diplomaat vanwege kritische partner

marcialuytenVolgens NRC-journaliste Marcia Luyten wordt haar partner, NL-diplomaat aan de ambassade in Kampala, aan de kant gezet vanwege haar kritische artikelen over de Nederlandse ontwikkelingshulp.

De partner van Luyten is de macro-econoom van de Nederlandse ambassade in Kampala en zou te horen hebben gekregen dat zijn contract volgend jaar niet verlengd wordt.

Volgens Luyten is er een directe relatie tussen de beëindiging van het dienstverband en haar kritische stukken. Een artikel van afgelopen zaterdag waarin ze het nut van ontwikkelingshulp ter discussie stelt zou de doorslag hebben gegeven.

Luyten zegt dat haar partner via omwegen te verstaan is gegeven ‘dat ze hem niet willen hebben als ze zijn vrouw erbij krijgen.’  Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zou haar gezegd hebben dat ze zich onvoldoende bewust is van de rechten en plichten van de vrouw van een diplomaat. ‘Sinds wanneer heeft de echtgenote rechten en plichten?’

Luyten die zelf twee jaar in dienst van Buitenlandse Zaken is geweest voordat ze in 1999 overstapte naar de journalistiek, beweert al eerder op het matje geroepen te zijn na een kritisch artikel in 2007 over de Ugandese president Yoweri Museveni.

Bloggers mogen bronnen beschermen

bloggerHet kabinet Balkenende gaat in een wet vastleggen dat bloggers, journalisten en andere publicisten hun bronnen mogen beschermen.

De ministers hebben vandaag ingestemd met een wetsvoorstel waarin dit verschoningsrecht voor zogeheten professionele berichtgevers wordt geregeld. Een bron kan volgens de regering ‘te respecteren en eigen redenen’  hebben om niet herkend te willen worden.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil geen absolute bronbescherming. Als de nationale veiligheid of een zeer dringend opsporingsbelang is het geding is, kan daarop inbreuk worden gemaakt.

Centraal staat de activiteit van de professional, voor wie bronbescherming nodig is: het gaat om gegevens die hem ter openbaarmaking zijn toevertrouwd in de uitoefening van zijn beroep, in het bijzonder bij het verzamelen van informatie met het oog op berichtgeving.

Degene die publiceert heeft in de eerste plaats een eigen civielrechtelijke verantwoordelijkheid voor de juistheid en inhoud van zijn publicatie.  De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.