Categorie: "Gemeente"

Havenbaron moet Rotterdam aan nieuw college helpen

hans_smits_havenbedrijf_rotterdamOpmerkelijk: de Rotterdamse havenbaron Hans Smits moet Rotterdam aan een nieuw college helpen.

De president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam heeft een verzoek van burgemeester Ahmed Aboutaleb aanvaard om als informateur aan de slag te gaan. Smits moet proberen een college te vormen van PvdA, D66, CDA en VVD.

Leefbaar Rotterdam staat voorlopig buitenspel, omdat de PvdA die partij er niet bij wil, nadat Leefbaar-leider Marco Pastors er alles aan had gedaan de PvdA en burgemeester Aboutaleb in een kwaad daglicht te stellen. 

Leefbaar en PvdA kregen bij de gemeenteraadsverkiezingen 14 zetels, maar de PvdA had net iets meer stemmen waardoor deze partij een college  mag proberen samen te stellen.

Smits is sinds 2005 hoogste baas van het havenbedrijf. Daarvoor was hij onder andere secretaris-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, president-directeur van Schiphol en voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank Nederland.

Ambtenaren ga staken tegen Wilders

pvv_almere_deroon_wildersDe ambtenaren in Almere houden volgens de NOS komende woensdag, de dag van de gemeente-raadsverkiezingen, een werkonderbreking. 

Ze hopen hiermee veel aandacht te scoren voor hun CAO-onderhandelingen. Zal wel een ideetje van de vakbond zijn.

Foutje, dames en heren ambtenaren.

Jullie moeten staken tegen aantasting van de rechtsstaat, aantasting van de Nederlandse normen en waarden door de PVV van Geert Wilders.

Investeer die looneis van 1,5 procent in een gezamenlijke actie tegen het extremisme van de PVV.

Burgemeester woont anti-kraak

Anja ThijsBurgemeester Anja Thijs van het Brabantse Eersel woont tijdelijk in een anti-kraakpand. Hiermee komt ze tegemoet aan een aantal morrende raadsleden. Verschillende partijen  eisten de afgelopen weken dat de burgemeester na een kleine twee jaar eindelijk eens binnen de gemeentegrens moet komen wonen.

Thijs gaat in een anti-kraakpand wonen totdat haar eigen woning in de gemeente Eersel klaar is. Het gaat volgens het ED om een tijdelijke oplossing tot eind dit jaar.

Op haar weblog schrijft de burgemeester: ‘Natuurlijk ben ik deze week druk geweest met alle perikelen rond mijn huisvesting. Maar het is gelukt om een woning te vinden en dus zal ik binnen 1 tot 1 1/2 maand wel een echte inwoner van de gemeente worden. En daar ben ik blij mee.’

Forza! racisme in de gemeenteraad

Raadslid Julius Lindenbergh van De Betrouwbare Partij in Haarlemmermeer beschuldigt de partij Forza! Haarlemmermeer ervan in de wandelgangen van een verkiezingsdebat geroepen te hebben ‘als wij aan de macht komen, bulldozeren wij die minaretten plat’ en ‘als je niet van buitenlanders houdt, moet je op Forza! stemmen’.

Forza! Haarlemmermeer ontkent in alle toonaarden en doet aangifte van smaad en laster tegen Lindenbergh.
Lindenbergh zegt dat hij de uitspraken zelf heeft gehoord en ook getuigen te hebben.

Commissaris doet aangifte wegens lekken

deroskamCommissaris van de Koningin in Overijssel Geert Jansen heeft aangifte gedaan van het schenden van de geheimhouding bij de benoemingsprocedure van twee burgemeesters in Twente. Dat heeft de provincie vandaag bekend gemaakt. 

De namen van de kandidaten voor de gemeenten Wierden (Henk Robben) en Twenterand (Cornelis Visser) zijn via het Twentse weekblad de Roskam naar buiten gebracht. Tot dat moment wisten alleen de vertrouwenscommissies in beide gemeenten, twee medewerkers van de provincie en commissaris Jansen hiervan af. Alle betrokkenen hebben een wettelijke geheimhoudingsplicht.

Jansen: ‘De privacy staat centraal. Lekken is verboden. Het schrikt toekomstige sollicitanten af. Ik vind het heel belangrijk dat goede kandidaten zich vrij voelen om op een vacature voor burgemeester te kunnen blijven solliciteren, zonder dat hun naam vroegtijdig op straat komt te liggen. Want Nederland heeft goede burgemeesters nodig.’

In 2006 deed de commissaris ook aangifte van lekken tijdens een benoemingsprocedure. Toen ging het om de benoeming van de burgemeester van Raalte. Er werd geen verdachte gevonden.

Rijkeluis-reservaat in De Bilt

De Bilt gaat een woonwijk bouwen waar alleen rijke mensen kunnen wonen. De wijk Park Bloeyendael wordt hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Er worden honderd luxe huizen aangeboden vanaf achteneenhalve ton.

De mensen die er vanaf 2012 gaan wonen zouden een groeiend behoefte aan veiligheid hebben. De huizen worden omgeven door water en er komt een toegangsport met bewaking.

rijkeluis_reservaat_debilt

De mensen die er vanaf 2012 gaan wonen zouden een groeiend behoefte aan veiligheid hebben. Er worden honderd woningen aangeboden vanaf achteneenhalve ton. 

De initiatiefnemers van Bloeyendael zeggen de kopers ook een inruilgarantie te bieden – het blijkt om 90% van de huidige waarde te gaan – en CO2-neutraal te zijn.

Aangezien De Bilt niet zo veel te bieden heeft, koketteren de bouwers vooral met al ‘het goede’ van de stad Utrecht.

Gemeenten: veel geheimen voor burgers

geheimen_gemeenteGemeenten hebben veel geheimen. Ze produceren volgens Binnenlands Bestuur jaarlijks duizenden geheime raadsstukken en vergaderen honderden keren achter gesloten deuren.

In anderhalf jaar tijd produceerden ruim tweehonderd gemeenten bijna tweeduizend geheime of vertrouwelijke raadsstukken produceren. Daarnaast hebben bijna driehonderd gemeenten in deze periode ruim 1600 keer in beslotenheid te vergaderen.

In grote steden gaan meer geheime stukken over tafel en komen raadsleden vaker in besloten setting bijeen dan in kleinere gemeenten. Rotterdam kent een topklassering voor zowel het aantal geheime stukken als de hoeveelheid besloten vergaderingen. Raadsleden in Montfoort ontvangen de meeste geheime stukken: 145 in anderhalf jaar tijd.

Wat verder opvalt: er wordt weinig gelekt.

PVV’er: ‘brandmerken hiv’ers jeugdzonde’

paul_ter_lindenPaul ter Linden, kandidaatsraadslid voor de PVV in Den Haag, neemt zijn uitspraak terug dat hiv-besmette mannen herkenbaar zouden moeten zijn door ze te brandmerken boven hun geslachtsdeel.

Hoewel de aspirant-politicus volgens een PVV-woordvoerder die uitspraak nooit gedaan heeft, zegt Ter Linden in de Gay Krant dat hij die uitspraak heeft gedaan toen hij 17 was. (Het arme jong heeft nu de gezegende leeftijd van 20 bereikt.)

Ter Linden zegt daar nu over: ‘Ik heb een aantal jaren geleden uit verontwaardiging over doelbewuste hiv-besmettingen gesuggereerd dat daders gebrandmerkt of getatoeëerd zouden moeten worden. Ik betreur dit, neem hier afstand van en bied mijn excuses aan. Daders moeten natuurlijk stevig worden aangepakt met hoge straffen.’

Nou dat laatste klinkt tenminste weer in de stiel van Geert Wilders: stevig aanpakken en hoge straffen.

Ik ben benieuwd wat de reactie van de PVV-woordvoerder hierop is.

PVV-er: ‘Laat mensen met hiv brandmerken’

hiv-positive-benetton-campagneIn Den Haag is ophef ontstaan over vermeende uitspraken van het homoseksuele PVV-kandidaatsraadslid Paul ter Linden (20).

Tegen de datingsite Gay.nl zou hij hebben gezegd dat je hiv-besmette mannen herkenbaar zou moeten maken door ze te brandmerken boven hun geslachtsdeel.

Volgens Gay.nl zou Ter Linden hebben gezegd:  ‘Het kan misschien wel hard klinken, maar waarom kunnen we ze niet ‘brandmerken’ of iets dergelijks? Dat zal al heel veel nieuwe besmettingen voorkomen.’

Ook de volgende uitspraak wordt hem door Gay.nl toegeschreven:  ‘Nederland is nu te tolerant. Als je boven het geslachtsdeel een tatoeage ziet, kun je meteen zien of hij oneerlijk is geweest. Dat is een harde opmerking maar zo denk ik er gewoon over.’

Paul ter Linden heeft intussen volgens de Gaykrant laten weten dat hij de bewuste uitspraken nooit zo heeft gedaan. De gewraakte passage is inmiddels van Gay.nl verwijderd.

Maar Paul, wat heb je dan gezegd? Uit de kast ermee!