Val kabinet legt Wouter Bos geen windeieren

Volgens de peiling van Maurice de Hond stijgt de PvdA van Wouter Bos van vijftien naar negentien zetels, direct resultaat van het standpunt van de PvdA over Uruzgan en de val van het kabinet.

Het CDA verliest een zetel,maar is met 26 zetels nog wel de grootste partij in de peiling. De VVD wint een zetel (23) en de PVV van Geert Wilders verliest er een (24). Verder verliest de SP volgens De Hond twee zetels.

De positie van premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende is volgens De Hond verzwakt, die van PvdA-leider Wouter Bos versterkt. De brokkenpiloot Balkenende, onder wiens leiding al drie kabinetten voortijdig sneuvelden, heeft onder zijn eigen achterban slechts steun van 36 procent van de kiezers.

Onder alle ondervraagden gemeten, is minister Camiel Eurlings zelfs populairder. Onder kiezers van alle partijen gemeten wil 16 procent Balkenende terug als premier. 21 procent wil Bos als volgende premier.

De Hond concludeert verder uit de peiling dat de PvdA zich door de val van het kabinet zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt te herstellen. Het CDA doet dat niet. Ook blijkt uit de peiling dat de onrust onder de kiezers groot is. Als er nu landelijke verkiezingen zouden zijn gehouden, zouden 76 zetels van partij wisselen.

Lees ook:VVD hijgt PvdA in de nek
Lees ook:PVV de grootste, CDA keldert
Lees ook:Wilders wint, Nederland verdeeld tot op het bot
Lees ook:CDA en PvdA even groot in de peiling
Lees ook:Cohen verslaat Wilders en Balkenende

0 reacties op “Val kabinet legt Wouter Bos geen windeieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.