Categorie: "Europa"

EU-president moet een vrouw worden

eupresidenteDe kansen van Jan Peter Balkenende op het presidentschap van Europa lijken verkeken nu EU-commissaris Neelie Kroes de regeringsleiders heeft opgeroepen een vrouw te kiezen. 

In de Financial Times roept Kroes op, samen met de Zweedse vicevoorzitter van de Europese Commissie Margot Wallström en de Briste vicevoorzitter van het Europese Parlement Diana Wallis, een vrouw tot EU-president te benoemen.

Ook de baan van vice-voorzitter van de Commissie moet volgens Kroes  naar een vrouw gaan.

De enige vrouw die nu voor de baan van EU-president wordt genoemd, is de Letse oud-president Vaira Fike-Freiberga.

Haar naam wordt echter minder vaak genoemd dan die van de Belgische premier Herman van Rompuy en de Nederlande premier Jan Peter Balkenende.

Maar onderschat de macht van Kroes niet: de eerste EU-president wordt een vrouw.

Donderdag 19 november: Balkenende Day

balkenende2De EU-regeringsleiders beslissen donderdag 19 november in Brussel wie EU-president en Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid,  een soort EU-minister van Buitenlandse Zaken, wordt.

De concurrenten van Balkenende voor de post van EU-president zijn:
- de Belgische premier Herman Van Rompuy
- de voormalige Britse premier Tony Blair
- de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker
- voormalig bondskanselier Wolfgang Schuessel van Oostenrijk en de Letse president Vaira Vike-Freiberga.

Balkenende lobbiet zich het lazarus

europaPremier Balkenende lobbiet zich het lazarus om de eerste president van de Europa te worden. Hij had daarom zelfs geen tijd om present te zijn bij het AOW-debat afgelopen donderdag.

Wie de agenda van onze minister-president bekijkt ziet ook alleen maar afspraken staan die een relatie hebben met Europa. Balkenende heeft zijn zinnen gezet op de functie van eerste president van Europa.

Zelfs nu buitenlandse bronnen zeggen dat Balkenende actief campagne voert in Europa, blijft de premier ontkennen. Zelfs nu buitenlandse bronnen zeggen dat Balkenende bij meerdere Europese landen aanklopt voor steun, de premier blijkt ontkennen dat hij kandidaat is.

Wedden op Balkenende

weddendatDe gokkers op Unibet geven Jan Peter Balkenende een goede kans.

Hij zou de – eerste, ja-ja – de EERSTE president van Europa kunnen worden.

Ik  vraag me af of online-gokkers veel verstand hebben van politiek :-)

Maar toch, een aardige indicatie is het wel. En in Nederland is JP klaar, toch?

Brand in Brussel, ontruiming gebouw Europese Commissie

In het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel woedde vanmiddag een brand. De schade bleef beperkt tot technische ruimtes op de 13de en de 14de verdieping en enkele kantoren op lager gelegen etages.

Het gaat voornamelijk om rook- en waterschade, waardoor de stroomvoorziening is lamgelegd. Toen de brand uitbrak waren er circa 2700 mensen in het gebouw aanwezig, onder wie  voorzitter Jose Manuel Barroso en onze EU-commissaris Neelie Kroes (zie filmpje). Het kantoor van de Europese Commissie gaat op zijn vroegst morgen in de loop van de dag weer open.

Gezocht: Ambtenaar zoekt politici met passie

Als ambtenaar werk ik graag voor politici en bestuurders met passie. Passie voor hun werk, passie voor de samenleving, passie voor de mensen in die samenleving. Dat is een werkhouding die je bij veel ambtenaren ziet. Je hoeft het helemaal niet eens te zijn met de politieke denkbeelden van de man of vrouw, als hij maar betrokken is, deskundig, visie heeft, open minded is.

Het is dan ook niet zo gek dat, volgens een onderzoekje van rePublic, veel ambtenaren niet onder de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders willen werken. Deze partij wekt de indruk de Nederlandse samenleving te willen veranderen in een warzone, waarbij de warlords van de PVV de dienst uit maken.

Voor wie ik dan wel graag zou willen werken? Ik zapte wat rond op zoek naar de model-partij of -politicus, toen ik onderstaand filmpje van Judith Markies zag.

 

Ik heb nog nooit van haar gehoord. Ze staat op de kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid (PvdA) voor de Europese verkiezingen, is nu zelf ambtenaar in Brussel – een collega! – en heeft op YouTube een aantal filmpjes geplaatst waarin ze in haar rode jurkje, op haar rode scooter door Brussel vlindert.