Categorie: "ICT"

Open ICT-standaarden in de Grondwet

grondwet_republiekIn datzelfde jaarboek trekt jurist Maurice Schellekens de conclusie dat de overheid meer controle over burgers heeft dan ooit tevoren.

Dat vraagt volgens hem om zogeheten tegenmacht voor burgers. Alleen zo kan de balans in de democratie behouden blijven.

Met open ICT-standaarden zou die balans weer in evenwicht kunnen komen.

Hij vindt dat deze dan ook als een burgerrecht worden opgenomen in de Nederlandse Grondwet.

Dat kan Schellekens vinden, maar ik betwijfel of ons extreemrechtse pretkabinet daar voor open staat

Ambtenaar verknocht aan Windows, Linux taboe

linuxVan elke duizend werkplekken voor ambtenaren draaien er in Europa minder dan zeven op Linux. Dat meldt journalist Gijs Hillenius in het in het Open Source Jaarboek 2009-2010. Een open source desktop bij de overheid is volgens Hillenius praktisch onvindbaar.

Of dat erg is? Nee. Al vindt Hillenius van wel.

Het maakt niet uit welke hardware en software ambtenaren gebruiken als ze hun werk maar goed (kunnen) doen.

Windows of Linux? Het zal mij een zorg zijn, als het maar goed werkt.

En een goed draaiende pc of laptop op Ubuntu? Ik ken ze niet.

Vertraagde site rijksoverheid eindelijk een feit

rijksoverheidnlMet een jaar vertraging is vandaag dan eindelijk de nieuwe website van de rijksoverheid live gegaan.

Maar verwacht nu niet dat de site compleet is!

Al maanden zit in hartje Den Haag een peloton redacteuren informatie over te pompen van de websites van de verschillende ministeries naar Rijksoverheid. 

En ze blijven nog wel een tijdje bezig.  Want nog niet de helft van de informatie staat op de nieuwe site. De  verwachting is dat ze met het overzetten van alle informatie van het Rijk nog wel een jaar bezig zijn.

De ingehuurde redacteuren moeten gebruik maken van het content management systeem (CMS) Hippo, dat nog volop in ontwikkeling is. Met andere woorden: de informatie moet geplaatst worden in een systeem waaraan techneuten nog volop aan het knutselen zijn.

Zo werkt het e-overheidbeleid van het vierde kabinet Balkenende. Geen wonder dat de minister-president de officiele opening van dit geldverslindende project graag overlaat aan viceminister-president Rouvoet.

Balkenende dacht oorspronkelijk met één rijksbrede website geld te kunnen besparen én de overheidsinformatie meer te kunnen sturen c.q. controleren.

U dacht toch niet dat het de bedoeling was om de elektronische dienstverlening aan de Nederlandse burger te verbeteren?

Overheid faalt, burger de dupe

eoverheid_nupVolgens het consumentenprogramma Kassa laten gemeenten nogal wat steken vallen in hun dienstverlening aan burgers.

Dat is niet echt nieuws.

Wat wel nieuws is, is dat elke onderzoek waarin dit wordt bevestigd, het nieuws haalt en dat er daarna niets gebeurt.

Gemeenten en rijk gaan gewoon verder met waarmee ze bezig zijn in plaats van de dienstverlening aan de burger de hoogste prioriteit te geven.

Je zou verwachten dat elke burgemeester en wethouder dit onmiddellijk aanpakt!
Is het niet voor de burger, dan toch om de eigen populariteit te verhogen.

Maar nee, de dienstverlening van de Nederlandse gemeenten via website, e-mail en telefoon blijft ver onder de maat.

Je kunt er op wachten dat het ministerie van Binnenlandse Zaken met een reactie komt.

Twee reacties zelfs.

Een reactie naar de buitenwereld dat het allemaal wel meevalt met de dienstverlening aan de burger en dat er hard aan gewerkt wordt de dienstverlening te verbeteren.  Je zult het niet geloven, maar er zitten in de Haagse overheidsgebouwen her en der nogal wat geldverslindende clubjes verstopt die zich met e-overheid bezighouden. 

De tweede reactie gaat naar gemeenten dat ze haast moeten maken met het realiseren van de doelstellingen van het Nationaal Uitvoeringsprogramma e-overheid (NUP). Terwijl juist het NUP, waar honderden miljoenen euro’s in geinvesteerd is, failliet is.

[ Wanneer wordt het falende e-overheidsbeleid nu eens serieus onderzocht ? ]

En dat faillissement betekent kassa voor ICT- en consultancybedrijven in het Haagse. Zij kunnen de komende jaren weer volop hemelbestormende plannen en projecten offreren. En daar worden de gemeenten, en dus de burger, weer de dupe van.

Want burgers zitten niet te wachten op allerlei ICT-speeltjes. Zij willen gewoon goed geholpen worden. En dat is echt niet zo moeilijk als bestuurders en ambternaren het doen voorkomen.

Dreiging cyberoorlog erger dan tsunami

cyberoorlogDe wereld heeft een verdrag nodig tegen internetaanvallen. Anders dreigt een cyberoorlog, die volgens een topman van de Verenigde Naties erger is dan een tsunami.

Volgens de topman is er een overeenkomst nodig waarin landen beloven dat zij elkaars computernetwerken niet als eerste aanvallen.
De VN concludeert dat het risico op een cyberoorlog elk jaar groter wordt.

De VN-topman deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst waar onder andere de recente aanvallen op Google in China werden besproken. Estland had in 2007 te maken met een grootscheepse cyberaanval van Russische hackers.

Vakbond: ICT bij de politie is catastrofe

ictpolitieDe ICT-voorziening bij de politie is een grote chaos. Volgens politievakbond ACP moet minister Guusje ter Horst daarom snel ingrijpen.

De situatie is volgens de politiebond op dit moment zo urgent dat het noodzakelijk is om ingrijpende maatregen te nemen om de veiligheid te garanderen.

Door de technische problemen ontstaat er achterstand bij het importeren van dat, terwijl hieruit juist informatie wordt gehaald die essentieel is voor de veiligheid van burgers en politiemensen.

Op basis van deze informatie worden bijvoorbeeld keuzes gemaakt over inzet van politiemensen, of over de prioriteit die aan een melding gegeven wordt.

De vakbond krijgt al maanden uit het hele land meldingen over de systeemproblemen. Het is volgens de ACP een landelijk en structureel probleem dat snel ingrijpen van de minister noodzakelijk maakt.

Duitse overheid waarschuwt voor Internet Explorer

internetexplorerHet Duitse overheidsbureau voor IT-beveiliging adviseert geen Internet Explorer te gebruiken zolang Microsoft een kritisch beveiligingslek niet heeft gedicht.

Het Bundesamt für Sicherheit in die Informationstechnik (BSI) zegt dat internetten met de Microsoft-webbrowser uiterst risicovol is voor de veiligheid van je computersysteem, zolang Microsoft niet zorgt dat dit lek wordt verholpen.

Google en een aantal andere grote Westerse bedrijven kregen vorige maand een serieuze hackersaanval te verwerken uit China. Hackers braken, al dan niet gesteund door de Chinese overheid, via een lek in Internet Explorer in.  Zo zouden ze onder meer toegang hebben gekregen tot Gmail-accounts.

Voor zover bekend zijn er geen kritieke problemen met browsers als Firefox, Chrome, Safari en Opera.

Heeft de Nederlandse overheid hierover geen mening?

Buitensporige salarissen ict-specialisten bij de politie

vtspnEen aantal ict-managers en -specialisten bij de ict-organisatie van de politie, de vtsPN, hebben een salaris dat ruim boven de Balkenendenorm van 181.000 euro ligt.

Het gaat om zes interim-managers en 375 ingehuurde specialisten die gemiddeld ruim 201.00 duizend euro declareren.

Dit meldt NOVA vandaag op basis van vertrouwelijke stukken. Uit de documenten die NOVA in bezit heeft, blijkt dat interim-manager Hans Kamphuis maximaal 376.000 euro krijgt.

Kamphuis is afgelopen zomer voor een jaar aangesteld als algemeen directeur bij de Voorziening Tot Samenwerking Politie Nederland. De vtsPN regelt onder meer de computersystemen voor de politie.

Een half jaar gleden werd de vtsPN benoemd tot Top ICT Werkgever van Nederland. Nu wordt duidelijk waarom: vet geld verdienen daar!

Dat kan echter niet verhullen dat de vtsPN met grote problemen kampt.

Wint Ank Bijleveld de Big Brother Award ?

bigbrotherawardBits of Freedom zoekt kandidaten voor de Big Brother Awards 2010.Iedereen kan kandidaten opgeven in de categorieën personen, overheid, bedrijven en voorstellen.

Verder kunnen er kandidaten opgegeven worden voor de Winston Award, voor de persoon of instelling die zich juist in positieve zin heeft onderscheiden op het gebied van privacy.

Stuur voor 12 januari een mailtje naar [email protected] en vermeld daarbij waarom een kandidaat een award heeft verdiend.

Uit de kandidaten stelt de jury in iedere categorie drie nominaties vast. Deze worden medio januari bekend gemaakt.  De uiteindelijke winnaars worden bekend gemaakt tijdens het Awardsgala, op 5 februari 2010 in debatcentrum De Balie in Amsterdam.

Ik nomineer hierbij Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken. Zij vindt dat de overheid beter haar best moet doen om haar informatiesystemen te beschermen.

Terwijl ze zelf verantwoordelijk is voor een aantal belangrijke systemen die informatie uitwisselen tussen overheid en burger. Ze ontloopt haar eigen verantwoordelijkheden en brengt hiermee de privacy van de Nederlandse burgers in gevaar.

Overheid moet ICT-fabriek sluiten

ilovenerdsHet is de hoogste tijd om de ICT-fabriek van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), ICTU genaamd, te sluiten. 

De organisatie levert geen bijdrage aan de elektronische dienstverlening van de overheid en verspilt miljoenen aan belastinggeld.

ICTU is een zuivere ICT-organisatie, terwijl het bij digitale dienstverlening juist niet  om ICT draait.

Daarnaast heeft ICTU geen kennis in huis over de belangrijkste elementen van digitale dienstverlening: usability, interactie- en communicatiemogelijkheden, transacties.

De pretenties zijn er, de ICT’ers maken het helaas niet waar.

Wat heb je aan een technisch geavanceerde website, als de burger er zijn weg niet kan vinden?

Resultaat is onder andere een monitor voor overheidswebsites waarmee je tien jaar geleden nog wel voor de dag kon komen, maar die nu volstrekt verouderd is.

Verder overheerst in veel producten en diensten van ICTU, zoals de overheidsmonitor, de politieke en bestuurlijke willekeur van de opdrachtgever, het ministerie van Binnenlandse Zaken.