Categorie: "Vrijheid"

Overzicht gesneuvelde militairen in Afghanistan

Sinds de start van de missie in Afghanistan in 2006 zijn er 24 Nederlandse militairen gesneuveld.

Hieronder hun namen:

22 mei 2010
Korporaal der eerste klasse Luc Janzen sneuvelt als zijn terreinwagen op een geimproviseerd explosief rijdt. Korporaal Janzen is afkomstig van het 42ste Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers uit Oirschot.

17 april 2010
Korporaal van de mariniers Jeroen Houweling (29) en marinier Marc Harders (23) sneuvelen door een bermbom in het Deh Reshangebied. Ze zijn onderdeel van het eerste mariniersbataljon gelegerd op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn.

7 september 2009
De 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen komt om het leven door een geïmproviseerde bermbom. Hij werkte voor de genie in Wezep.

6 september 2009
Bij een vuurgevecht bij Deh Rawod sneuvelt de 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt. Hij is de eerste Nederlandse commando, afkomstig van het Korps Commandotroepen uit Roosendaal, die omkomt in Afghanistan.

6 april 2009
De 20-jarige soldaat Azdin Chadli uit Uden komt om het leven bij een raketaanval op Kamp Holland.

Miljonair eert Russische dictator Stalin

stalin_bus_sintpetersburgEen Russische miljonair eert Stalin en zijn overwinning op nazi-Duitsland met een Stalin-bus.

In Sint-Petersburg, het vroegere Leningrad, rijdt een stadsbus rond met de afbeelding van dictator Josef Stalin.

De bus rijdt, tot grote ergernis van het stadsbestuur, door de Newski Prospekt, de belangrijkste straat van Sint-Petersburg.

Aanhangers van Stalin, ja die zijn er nog steeds, blijven in de buurt van de bus om te voorkomen dat de bus doelwit wordt van acties.

Zij verlangen terug naar die goeie ouwe communistische tijd (filmpje, let op de muziek):PVV: Wir haben es nicht gewusst

pvv_wirhabenesnichtgewusstDe PVV Almere schitterde gisteravond door afwezigheid tijdens de dodenherdenking. Het organiserende 4/5 mei comité Almere reageerde geschokt.

De PVV deed haar afwezigheid af met de dooddoener geen uitnodiging te hebben ontvangen. Een soort ‘wir haben es nicht gewusst’.

Geert Wilders heeft de dodenherdenking blijkbaar niet opgenomen in de normen en waarden van de PVV. 

Terwijl wij Nederlanders de burgers en militairen herdenken die zijn omgekomen door oorlogshandelingen en bij vredesoperaties sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, predikt de PVV-leider zijn agenda van haat en extremisme.

Respect is een woord dat niet voorkomt in de vocubalaire van Wilders en consorten

Zeilmeisje Laura blijft onder toezicht jeugdzorg

laura_dekker_guppyIk had niet anders verwacht. Laura Dekker, het 14-jarige meisje dat solo rond de wereld wil zeilen, blijft in ieder geval tot 1 juli onder toezicht van jeugdzorg.

Het gerechtshof is het niet eens met Laura en haar vader dat de beslissing van de rechtbank in Utrecht niet deugde.

Het gerechtshof is het met de rechtbank eens dat er goede gronden zijn om Laura door toezicht aan de wal te houden. Laura en haar vader bereiden nu de zeiltocht om de wereld voor met extra maatregelen zoals aanvullende apparatuur, cursussen en training. Maar die nemen volgens het gerechtshof onvoldoende risico’s weg.

Kamp Holland herdenkt omgekomen militairen in Afghanistan

kamphollandDe Nederlandse militairen in Afghanistan herdenken vandaag tijdens dodenherdenking op een bijzondere manier hun omgekomen collega’s. Op Kamp Holland en op de basis in Deh Rawod wordt een speciaal appel gehouden.

Bij de officiële gedenkplaat op Kamp Holland worden dan ook de naambordjes onthuld van de onlangs gesneuvelde mariniers Jeroen Houweling en Marc Harders

Verder worden alle namen voorgelezen van de 23 militairen die in Afghanistan zijn gesneuveld. Ook op Kandahar Airfield en op het marineschip Hr. Ms. Johan de Witt staan de militairen stil bij de dodenherdenking.

Tijdens dodenherdenking worden alle burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen door oorlogshandelingen en bij vredesoperaties sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Gesneuvelde marinier Jeroen Houweling gecremeerd

jeroen_houweling_begravenIn Zaandam is vanmiddag de op 17 april in Uruzgan gesneuvelde korporaal van de mariniers Jeroen Houweling (29) gecremeerd. De uitvaartplechtigheid vond plaats onder grote belangstelling van familie, vrienden en collega’s.

Collega’s droegen de kist door een erehaag van tachtig mariniers van het Eerste Mariniers-bataljon uit Doorn. Een tamboer begeleidde de draagploeg. Voorafgaand aan de plechtigheid in het uitvaartcentrum bracht een vuurpeloton een eresaluut voor Jeroen.

Houweling kwam samen met de 23-jarige marinier Marc Harders om het leven toen hun rupsvoertuig over een bermbom reed. Een derde marinier raakte zwaargewond. Harders werd gisteren begraven in zijn woonplaats Westerbork.

Gesneuvelde marinier Marc Harders begraven

marc_harders_begravenMarinier Marc Harders, die anderhalve week geleden sneuvelde in de Afghaanse provincie Uruzgan, is vandaag in zijn woonplaats Westerbork begraven.

Mariniers droegen zijn kist door een erehaag van militairen naar de begraafplaats.

Bij het graf brachten 8 mariniers een eresaluut, waarna de dierbaren voor het laatst afscheid namen.

Harders (23) kwam zaterdag 17 april samen met zijn 29-jarige collega Jeroen Houweling om het leven, toen hun rupsvoertuig op een bermbom reed. Een derde marinier raakte zwaargewond.

Houweling wordt morgen, woensdag, in Zaanstad gecremeerd. De vlaggen op alle locaties van Defensie hangen op de dagen van de uitvaarten halfstok.

Wilders, profeet van de angst al gezien?

Ik heb de uitzending van Zembla nog niet gezien. Maar Femke Halsema van GroenLinks noemt de uitzending over Geert Wilders tendentieus. In de aflevering Wilders, profeet van de angst analyseren deskundigen Wilders’ uitspraken en concluderen dat veel uitspraken feitelijk niet kloppen.

Maar volgens Halsema maakt de uitzending de vooroordelen over de publieke omroep waar. ‘Tendentieus, heeft met journalistiek weinig te maken’, twitterde Halsema. Een opmerkelijke reactie als je slechts een deel van de uitzending hebt gezien. 

Eindredacteur Kees Driehuis van Zembla vindt de aflevering over Wilders absoluut niet tendentieus, zo zei hij op Radio 1. ‘Wat is tendentieus? Ik begrijp er echt helemaal niets van, hoor. Het zal wel mijn naïeve onschuld zijn. Wat is tendentieus als je achter elkaar zet wat Wilders zegt en doet en dat controleert? Ik vond het een topuitzending. Ik ben buitengewoon gelukkig dat wij in staat zijn om tot zoiets te komen met onze mensen.’

Oordeel zelf, de uitzending duurt een kleine veertig minuten.


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.