Categorie: "Alledag"

Beste 1 aprilgrap komt van ambtenaar

zeemeermin_kopenhagenDe beste 1 aprilgrap van dit jaar is afkomstig van de ambtenaren van het Deens Natuurhistorisch Museum in Kopenhagen.

Zij plaatsten een skelet op de sokkel van de beroemde zeemeermin van Kopenhagen, die op weg is naar de wereldtentoonstelling in Shanghai.

De nepmeermin, inclusief een complete vin, zat twee uur lang op de plek van de echte zeemeermin.

Volgens de betrokken ambtenaren van het museum behoorde het geraamte toe aan de hydronymphus pesci, een visachtige watervrouw, een in de 17de eeuw uitgestorven diersoort.

In werkelijkheid was de bovenste helft van de meermin van een menselijk skelet en de staartvin was afkomstig van een zwaardvis.

De echte zeemeermin werd, naar een verhaal van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, bijna honderd jaar geleden gemaakt door beeldhouwer Edvard Eriksen.

Oorlog op de huishoudbeurs

jackdevries1

Daar sta je dan met je dochter, moeder en schoonmoeder voor de stand van de Nederlandse landmacht. Drie generaties vrouwen, een dagje uit.

‘Zijn we wel op de huishoudbeurs?’, vraagt m’n schoonmoeder.

Ik knik dat dit inderdaad de huishoudbeurs is.

‘Staat de minister van Defensie tussen het kampeerpaviljoen en het creapaviljoen vers kanonnenvlees te werven?’

Schoonmama, niet meer de jongste, is des duivels en wil de minister spreken.

Die is er niet. De staatssecretaris evenmin.

Maar Jack JSF de Vries is er morgen wel.

Schoonmama komt morgen terug en zal een hartig woordje met hem spreken.

Oorlog op de huishoudbeurs, hoe haalt de minister het in zijn hoofd!

Cocaïne verstopt tussen de Valentijnsrozen

valentijnsrozenDe politie heeft op Schiphol in een zending rozen uit Colombia – bestemd voor Valentijnsdag – een partij cocaïne ontdekt met een straatwaarde van 1,3 miljoen euro.

De coke was verstopt in het karton van de langwerpige bloemendozen. Medewerkers van de politie en de douane zijn een hele dag bezig geweest om de drugs uit de 200 dozen weg te snijden.

De politie heeft drie mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de cocaïnesmokkel, onder wie een importeur uit Leiderdorp. In een garagebox in Leiderdorp heeft de politie een doos vol stukken karton van rozendozen in beslag genomen. Ook daarin bleek cocaïne verstopt. Deze  zijn vermoedelijk afkomstig van een eerdere zending op de ‘bloemenlijn’ uit Colombia.

Ziekenhuizen draaien overuren door gladheid

overuren_gladheidDe Eerste Hulpafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen draaien overuren door de gladheid.  Van 16 december tot 15 januari hebben zich 17.000 mensen gemeld bij de eerste hulp van een ziekenhuis omdat zij door gladheid ten val waren gekomen.

Dat is een gemiddelde van 500 mensen per dag. Op dagen dat het extreem glad is door bevriezing of sneeuwval loopt dit op tot wel duizend slachtoffers per dag.

Volgens Consument en Veiligheid zijn de meeste slachtoffers op straat uitgegleden (67%). Vooral op de stoep, voetpaden en op binnenwegen. 13% ging onderuit in de tuin of rond de eigen woning. De helft van alle slachtoffers is 55 jaar of ouder. Een botbreuk is het meest voorkomende letsel (69%).

Bij 16 procent was het letsel zo ernstig dat ziekenhuisopname noodzakelijk was. De totale directe medische kosten van deze winterse glijpartijen bedragen nu al 38 miljoen euro.

Rijbewijs voor bromfiets uitgesteld

rijbewijsHet bromfietsrijbewijs wordt uitgesteld. De bedoeling was om het rijbewijs per januari volgend jaar in te voeren.

Dat wordt in ieder geval uitgesteld tot maart. Dat heeft brancheorganisatie BOVAG bekend gemaakt.

De rijschoolhouders en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zijn er helemaal klaar voor. Ze hebben bromfietsen gekocht, instructeurs opgeleid en examens gemaakt. Maar nu is het dus het uitstel.

Waarom de invoering van het rijbewijs is uitgesteld?

Dat wil minister Camiel Eurlings van Verkeer nog niet vertellen.

Wat wel bekend is, is dat het praktijkrijbewijs voor bromfietsers 400  95 euro gaat kosten.

Meer aso-woningen in Nederland

containerwoningenNa Amsterdam en Almere gaat ook Nijmegen aso-woningen plaatsen voor mensen die overlast veroorzaken. Het gaat om zogeheten containerwoningen. De aso-woningen zijn een Deens initiatief. 

De containerwoningen zijn bedoeld voor mensen die al jaren bekend staan bij zorg- en hulpverleningsinstanties. De woningen hoeven niet per se buiten de stand te liggen, maar wel op een relatief rustige plek.

Containerwoningen worden niet alleen ingezet voor de huisvesting van ‘aso’s’. Ook in verschillende studentensteden worden containerwoningen gebruikt voor huisvesting van studenten.

Gemeenten nu al in de stress over verkiezingen

ikwilstemmenDe gemeenten zitten nu al zo in de stress over de verkiezingen van volgend jaar maart dat ze de stembureaus een uur eerder willen sluiten. Daarvoor pleit de lobbyclub Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De eerdere sluiting is volgens de gemeenten nodig omdat er opnieuw met het rode potlood wordt gestemd. Hierdoor hebben medewerkers van stembureaus meer tijd nodig om de stemmen te tellen. De openingstijden van stembureaus zijn verruimd bij de invoering van de stemcomputer.

Terugdraaien hiervan heeft volgens de VNG bijna geen invloed op de opkomst. Staatssecretaris Ank Bijleveld zal binnenkort een besluit nemen over de openingstijdens van de stembureaus.

Paspoort, naast de kroket, uit de muur

paspoortuitdemuurEen nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kan in Apeldoorn binnenkort uit de muur gehaald worden. De gemeente Apeldoorn wil een zogeheten paspomaat. Bewoners moeten een nieuw identiteitsbewijs nog wel aan de balie in het gemeentehuis aanvragen. Nu is het zo dat mensen dan na twee dagen terug moeten komen om het paspoort op te halen.

Via de paspomaat kunnen mensen ook buiten kantoortijden hun paspoort scoren. De paspomaat is vergelijkbaar met een geldautomaat. De burger kan het paspoort ophalen met behulp van een speciale code. Met name rond de beveiliging van de automaat moet er nog het nodige uitgezocht worden. En het rijk moet Apeldoorn nog wel toestemming geven voor het paspoort uit de muur.

Waterschap matst burger

Eigenaren van woningen en bedrijfspanden krijgen dit jaar van het Waterschap Veluwe onbedoeld een lagere heffing.

Door een rekenfout ontvingen eigenaren een aanslag die gemiddeld 5 procent lager is dan bedoeld. Het waterschap is niet van plan verbeterde aanslagen te versturen; het tekort wordt opgevangen vanuit de reserves.