Categorie: "Ambtenaar 2.0"

Documentaire Woberator over stiekeme overheid

woberatorDeze week is de documentaire Woberator in premiere gegaan. Daarin wordt pijnlijk duidelijk hoe ingewikkeld het voor burgers is gebruik te maken van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woberator probeert duidelijk te maken wanneer iets ‘wobbaar’ is en wanneer niet.

In de documentaire Woberator, gemaakt door Sebastiaan ter Burg en Brenno de Winter, ziet u enkele van de problemen, een oplossing en vooral de staat van Nederland, een land dat vaak roept heel transparant te zijn.

Maar is ons land dat ook? En staan wij er voldoende bij stil dat het recht op informatie een mensenrecht is en houden we ons ook aan de mensenrechten? Politici, Wob-experts, advocaten en een wetenschapper geven hun mening.

Woberator is een project van Stichting Dat Zou Jij Wel Willen Weten.

Standje voor rappende ambtenaar

De Belgische overheid heeft de rappende ambtenaar Steven Heyse, in rap-kringen bekend als Steven H, een berisping gegeven.

Hij zou met zijn nieuwe videoclip het imago van de overheid en de ambtenarij hebben geschaad. De rapper gebruikte zijn werkplek als decor voor zijn nieuwe videoclip.

De clip ‘t Zit tegen vertelt in West-Vlaams dialect het verhaal van een verveelde ambtenaar. Heyse mag voorlopig ambtenaar blijven.

Hoe zou de Nederlandse overheid deze rappende ambtenaar bejegenen?

Eindelijk! Balkenende kondigt einde van Postbus 51 aan

postbus51De overheid stopt met het uitzenden van televisiespotjes onder de naam Postbus 51. De nieuwe afzender wordt de rijksoverheid. Premier Balkenende (CDA) heeft dat in een brief (PDF) aan de Tweede Kamer laten weten.

Ambtenaar Blog meldde een jaar geleden al dat de overheid van plan was de unieke naam Postbus 51 overboord te gooien. Dat werd toen in alle toonaarden ontkend door Jeroen Sprenger, projectdirecteur Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl.

En de les van vandaag: neem de overheidscommunicatie niet serieus; meestal zijn het leugens en verzinszels.
Transparante overheidscommunicatie heeft nog een lange weg te gaan.
Ambtenaar 2.0 = Amtenaar 0.0.

Meer ambtenaren goed voor de economie

europaDe Europese Unie gaat een diplomatieke dienst oprichten waar 7000 ambtenaren moeten gaan werken. Die gaan Europa vertegenwoordigen in 130 niet-Europese landen. 

Het idee is dat de toekomstige EU-ambassades taken gaan overnemen van de nationale ambassades, maar dat plan is nogal vrijblijvend. Dus dat kun je vergeten.

Reken er maar op dat er gewoon 7000 ambtenaren bij komen.  Ik hoor al die overheids- en ambtenarenbashers al weer moord en brand schreeuwen.

Maar die ambtenaren leveren ook veel werk op in de particuliere sector: lobbyisten, communicatieadviseurs, escortservices, (zwart)handelaren, enzovoorts.

Als je het zo bekijkt zijn er nog veel te weinig ambtenaren. Dus Wilders en Rutte zouden juist het aantal ambtenaren moeten verhogen.  Is goed voor de economie, toch!?

Ambtenaren doe vaker aan seks

sex_voor_ambtenarenNadat eerder Femke Halsema het kabinet Balkenende opriep meer aan seks te doen, is het nu de Braziliaanse minister van Gezondheid, José Gomes Temprao, die de Brazilianen oproept meer seks te bedrijven.

Zijn uitspraak maakt deel uit van een campagne ter preventie van hoge bloeddruk. Ongeveer een kwart van de 190 miljoen Brazilianen heeft daar last van.

Seks is fijn, seks is lekker en seks is ook nog gezond. Ook voor ambtenaren. Maar die zijn niet zo van de seks. Daarom – speciaal voor de hardcore bureaucraten – nog een paar argumenten om regelmatig aan seks te doen: seks verlicht je pijnen, seks is goed voor je gewicht, door het hebben van seks word je minder gespannen, seks versterkt je immuunsysteem, seks is goed voor je hart, je zelfvertrouwen groeit door seks, je slaapt meter door seks, seks maakt je jonger en je leeft langer door seks.

Dus ambtenaren, doe vaker aan seks. Ook op het werk! Ontdek de vele mogelijkheden in de Rijks’ gebouwen. Blijf niet vastgeplakt zitten achter je bureau. Ga op avontuur!

Er was eens een koning

gezondheidszorgEr was ooit een koning die geen besluiten kon nemen. Zijn naam: Jan Peter, een vorstelijke naam in de lage landen bij de zee.

Het ging slecht met het koninkrijk van Jan Peter. Het volk wachtte op daadkracht van de koning.

Maar de koning was verward, beetje laf, beetje de weg kwijt. Hij vroeg daarom zijn paladijnen om met oplossingen te komen.

De paladijnen gingen zich beraden en waren het al snel eens. Om hun eigen positie veilig te stellen:
- moet het eigen risico in de gezondheidszorg naar 775 euro;
- en moet het minimumloon, de WW en de sociale uitkeringen omlaag.

Koning Jan Peter keek tevreden rond. De laatste suggesties lag voor de hand, maar gezondheidszorg alleen voor de rijken, dat hij dat zelf niet had bedacht!

Hij zou zijn paladijnen rijkelijk belonen en zichzelf natuurlijk niet vergeten.

Ambtenaren doen het staand

midden_drenthe_staand_vergaderenAmbtenaren van de gemeente Midden-Drenthe vergaderen staand.

Zo denken ze tijd en geld uit te sparen. 

Voor deze vergaderingen is op het gemeentehuis in Beilen een knus zaaltje met statafels ingericht.

Het staand vergaderen is een van de uitgevoerde ideeën om te besparen. De gemeente Midden-Drenthe moet 3 tot 6 miljoen euro bezuinigen.

Volgens het ambtenarenblad rePublic worden gemeenteraadsvergaderingen niet staand te houden.

Dat schiet natuurlijk niet op met bezuinigen. Juist raadsvergaderingen moet je staand houden;  dan zal de efficientie vergroten en de kosten terugdringen.

Ambtenaren ga staken tegen Wilders

pvv_almere_deroon_wildersDe ambtenaren in Almere houden volgens de NOS komende woensdag, de dag van de gemeente-raadsverkiezingen, een werkonderbreking. 

Ze hopen hiermee veel aandacht te scoren voor hun CAO-onderhandelingen. Zal wel een ideetje van de vakbond zijn.

Foutje, dames en heren ambtenaren.

Jullie moeten staken tegen aantasting van de rechtsstaat, aantasting van de Nederlandse normen en waarden door de PVV van Geert Wilders.

Investeer die looneis van 1,5 procent in een gezamenlijke actie tegen het extremisme van de PVV.

Ambtenaar moet extremist Wilders saboteren

pvv_denhaag_fritsma_wildersWas er vorig jaar een enquete van RePublic, nu is er een van Binnenlands Bestuur.

Ze komen tot dezelfde conclusie: een belangrijk deel van de ambtenaren wil niet onder een PVV-bestuurder werken.

Een aantal van hen zegt zelfs te overwegen op te stappen.

Niet doen!

Om de Nederlandse rechtsstaat te redden, moet je je juist tegen de PVV-extremisten verzetten .

En met alle middelen die binnen je bereik liggen:

 

- Zoek de grenzen van de democratie op, doen de extremisten van de PVV ook;

- Stap over de grenzen van de democratie: in de strijd tegen racisme en extremisme is alles geoorloofd;

- Laat je niet aftroeven door het geweld van de PVV;

- Gebruik je eigen mogelijkheden en middelen om de onvaderlandslievende PVV’ers aan te pakken.

- Overleg met collega’s hoe je de PVV-extremisten het beste kun aanpakken.

Laat de Nederlandse rechtsstaat niet in handen komen van deze hooligans!

Anita Smit meest sexy ambtenaar

anita_smit6Ze is vanavond niet gekozen tot de jonge ambtenaar van het jaar, die titel ging naar Ömer Kaya, die ook de publieksprijs won.

Maar ze is wel de meest sexy ambtenaar van het jaar: Anita Smit. Ik zie de vochtplekken al weer verschijnen bij m’n collega’s. Voorlopig mijd ik de toiletten.

Mijn favoriete citaat van Anita: ‘Heb lef en doe het gewoon. Je kunt beter achteraf om vergiffenis vragen, dan vooraf om toestemming. Dus heb het lef om dingen gewoon te doen en vertrouw hierbij op je eigen morele en gezonde verstand. Dan gaat het helemaal goed komen!’

En nu winnaar Ömer Kaya – Ömer, van harte! – aan het woord: