Gemeenten zijn overheidsmonitor zat

Gemeenten willen af van de monitor van Overheid.nl en willen een andere wijze van meting van hun digitale dienstverlening.

Veel gemeenten beschouwen de monitor van het ministerie van Binnenlandse Zaken als een veredelde checklist voor websites.

Het is niet meer dan een soort van afvinklijst met punten die volgens de gemeenten te veel op de techniek zijn gericht en te weinig op kwaliteit en  gebruiksvriendelijkheid.

Er is inmiddels een alternatieve monitor voor gemeenten ontwikkeld. Het is een initiatief van de universiteiten van Twente en Utrecht en PriceWaterhouseCoopers. Deze nieuwe benchmark voor gemeentesites kan door geldgebrek echter niet getest worden.

De nieuwe methode onderzoekt onder meer de gebruiksvriendelijkheid van een website, bereikbaarheid en vormgeving, maakt een analyse van logfiles, de aanwezigheid van feedback-buttons, een scenario-analyse en een analyse van de zogeheten achterkant van een website.

Lees ook:Overheid moet ICT-fabriek sluiten
Lees ook:Helft gemeenten lappen DigiD aan hun laars
Lees ook:Zoekmachine zwakke punt van website gemeente
Lees ook:Gemeenten nu al in de stress over verkiezingen
Lees ook:Al 3,3 miljoen Nederlanders in bel-me-niet-register

5 reacties op “Gemeenten zijn overheidsmonitor zat

 1. Willem Hofs

  Beste Niko,

  Ik heb de indruk dat jij helemaal in de materie verdronken bent. Ben jij de Niko Winkel van GovUnited? Dat overheidsproject waarin vele tientallen miljoenen euro’s verdwenen zijn, zonder dat het ook maar iets heeft opgeleverd? Dan zou ik ook alles maar goed relativeren. Schande wat jullie daar met overheidsgeld hebben gedaan.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jacob Boersma

  Ik ben het met de boodschap in het artikel eens ben, het is alleen wel een korte samenvatting van wat op het congres van Cascadis gezegd is. Ter verduidelijking: er is een Cascadis-PwC benchmark e-dienstverlening die dit jaar voor de 4e keer is georganiseerd en waarvan de voorlopige resultaten aangeven dat e-dienstverlening bij gemeenten in de lift zit. In die reacties op die benchmark komt naar voren dat gemeenten kanttekeningen zetten bij het gebruik van de overheid.nl monitor voor websites (niet eens zozeer bij de monitor zelf, maar bij het gebruik ervan als afvinklijst).
  Onder meer vanwege de commentaren op de overheid.nl monitor is er een usability-benchmark in ontwikkeling door o.a. de genoemde universiteiten. PwC zit ook hierbij aan tafel, maar dit is dus _niet_ dezelfde benchmark als die van Cascadis en PwC, al zijn er natuurlijk raakvlakken.

  Verder is mijn presentatie hier te bekijken als webcast: http://www.cascadis.nl/smartsite.shtml?id=52542

  Jacob Boersma
  PricewaterhouseCoopers Advisory

    /   Beantwoorden  / 
 3. Maakhetveilig

  Als u dit bericht interessant vindt, bent u misschien ook geïnteresseerd in het overheidsproject maakhetveilig.nl. Op deze site kunnen werknemers met een publieke taak ook elkaar helpen om agressie en geweld op het werk te verminderen. Ze kunnen hier oplossingen, ideeën en vragen delen en nader uitwerken.

  Neem dus gerust een kijkje op maakhetveilig.nl.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Willem Hofs

  Is dit het nieuwe communicatiebeleid van Bureau KLB en de rijksoverheid: websites spammen om publiciteit te genereren?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.