Postbus 51 wordt Antwoord voor Burgers

De ambtenaren op het ministerie van Binnen-landse Zaken zijn er vet druk mee, de politiek weet nog van niets. Binnenlandse Zaken gaat een grote reorganisatie doorvoeren bij alles en iedereen bij de overheid die zich bezighoudt met communicatie met de Nederlandse burgers.

Zo wil minister Guusje ter Horst meer controle krijgen op alles en iedereen bij de overheid, zowel financieel als wat betreft de inhoud, die contact heeft met burgers. En de minister wil de dienstverlening aan de burger verbeteren. Daar heeft zij, maar ook haar voorgangers, nogal wat geld aan gespendeerd. Serieus: er gaan de nodige miljoenen door de pijplijn om te ‘communiceren met de burger’.

Door de reorganisatie verdwijnt de oude vertrouwde Postbus 51, het overheidsloket dat kort na de Tweede Wereldoorlog werd opengesteld.

Wat is er mis? De afgelopen jaren heeft de overheid steeds weer nieuwe websites en telefoonnummers geopend om de communicatie met de burger te verbeteren. Terwijl aan de ene kant de kosten van de verschillende projecten gierend uit de hand liepen, is de dienstverlening richting burger niet verbeterd. De investeringen in mislukte e-overheidsprojecten lopen volgens een eerste schatting boven de honderd miljoenen euro.  

De Nederlander moet nu in zijn contacten met de overheid zijn weg zoeken in een doolhof van tientallen loketten, websites en telefoonnummers. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor de landelijke websites en telefoonnummers die bestemd zijn voor burgers, wil dat er één website komt waar de burger terecht kan met al zijn contacten met de overheid. Of dit lukt? Er is een forse reorganisatie aangekondigd bij de betrokken overheidsinstanties. Hoe de nieuwe Postbus 51 gaat heten? Antwoord voor Burgers.

Lees ook:Gratis telefoonnummer Postbus 51 verdwijnt
Lees ook:Ministerie spamt met misplaatste campagne
Lees ook:Antwoord voor Burgers: grip op ICT-doolhof overheid
Lees ook:Nederlander geeft overheid een mager zesje
Lees ook:350.000 vragen aan Postbus 51

3 reacties op “Postbus 51 wordt Antwoord voor Burgers

 1. Jeroen Sprenger

  Wat is het toch jammer dat berichten niet worden gecheckt. Dit kan minister Ter Horst toch niet hebben gewild. Het blijft toch zinvol dat als mensen klokgelui waarnemen even op zoek gaan naar de klepel. Er is een project Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl (ONS). Daarbinnen worden de corporate websites van alle kerndepartementen samengevoegd met inbegrip van de website van Postbus 51 en Regering.nl. Dat is een project van de Voorlichtingsraad en zal uitmonden in een shared service center, dat zal worden ingehuisd bij het ministerie van Algemene Zaken. Eind dit jaar moeten de eerste resultaten daarvan zichtbaar zijn. Burgers kunnen dan voor alle actuele beleidsinformatie daar terecht.
  Onafhankelijk daarvan is er een project Antwoord voor burgers. Dat moet, vergelijkbaar met Antwoord voor bedrijven (http://www.antwoordvoorbedrijven.nl/), burgers assisteren bij de practisch gang door overheidsregelingen en ze tevens de hulpmiddelen geven om een beroep te doen op die regelingen. Ze dus de weg wijzen naar de Belastingdienst, het UWV, de mogelijkheden om vergunningen aan te vragen binnen de eigen gemeente.
  Het is helder dat op enig moment burgers snel het overstapje willen kunnen maken van beleidsinformatie naar heel praktische informatie. Maar dat neemt niet weg dat het nu nog veel te vroeg is om te beweren dat de brug al zou zijn geslagen. Bruggen bouw je van twee kanten, maar aan beide kanten moet nog veel werk worden verzet. De nieuwe corporate website http://www.rijksoverheid.nl (inclusief Postbus 51) is nog lang niet af. En Antwoord voor burgers heeft nog een hele weg af te leggen met alle overheidslagen. Want het gaat juist om de doorverbinding naar regelingen van gemeenten, provincies en waterschappen.
  Wil de wens ooit werkelijkheid worden dan is het voorlopig van het grootste belang dat aan beide oevers volop de aandacht wordt gericht op de eigen werkzaamheden. Nu speculeren over de integratie van Postbus 51 in Antwoord voor bedrijven leidt die aandacht af.

  Jeroen Sprenger,
  projectdirecteur Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl

    /   Beantwoorden  / 
 2. Willem Hofs

  Jeroen Sprenger heeft er veel woorden voor nodig -is dit nu ambtelijk taalgebruik? – maar hij bevestigt mijn verhaal: Postbus 51 verdwijnt en gaat op in Antwoord voor Burgers. Omdat Antwoord voor Burgers nog niet klaar is, krijgt Postbus 51 voorlopig een plek op site van de rijksoverheid.
  Verder goed om te constateren dat ook mijn conclusie dat de investeringen in e-overheidsprojecten gierend uit de hand lopen, terwijl de resultaten uitblijven, niet wordt betwist.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jeroen Sprenger

   Willem heeft het nog steeds niet begrepen. Komt misschien door mijn uitvoerige reactie. Raad hem aan hem nog eens te lezen.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.