Bloggers mogen bronnen beschermen

Het kabinet Balkenende gaat in een wet vastleggen dat bloggers, journalisten en andere publicisten hun bronnen mogen beschermen.

De ministers hebben vandaag ingestemd met een wetsvoorstel waarin dit verschoningsrecht voor zogeheten professionele berichtgevers wordt geregeld. Een bron kan volgens de regering ‘te respecteren en eigen redenen’  hebben om niet herkend te willen worden.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil geen absolute bronbescherming. Als de nationale veiligheid of een zeer dringend opsporingsbelang is het geding is, kan daarop inbreuk worden gemaakt.

Centraal staat de activiteit van de professional, voor wie bronbescherming nodig is: het gaat om gegevens die hem ter openbaarmaking zijn toevertrouwd in de uitoefening van zijn beroep, in het bijzonder bij het verzamelen van informatie met het oog op berichtgeving.

Degene die publiceert heeft in de eerste plaats een eigen civielrechtelijke verantwoordelijkheid voor de juistheid en inhoud van zijn publicatie.  De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Lees ook:Steunfonds voor hele politie noodzakelijk
Lees ook:Rijkswaterstaat censureert boek over reorganisatie
Lees ook:Reclamespotje persifleert Wilders met ‘Eigen domein eerst’
Lees ook:Beveiliging persoonsgegevens bij gemeenten deugt niet
Lees ook:Ambtenaar trouwt met pornoster: OK ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.