Ontslag voor NL diplomaat vanwege kritische partner

Volgens NRC-journaliste Marcia Luyten wordt haar partner, NL-diplomaat aan de ambassade in Kampala, aan de kant gezet vanwege haar kritische artikelen over de Nederlandse ontwikkelingshulp.

De partner van Luyten is de macro-econoom van de Nederlandse ambassade in Kampala en zou te horen hebben gekregen dat zijn contract volgend jaar niet verlengd wordt.

Volgens Luyten is er een directe relatie tussen de beëindiging van het dienstverband en haar kritische stukken. Een artikel van afgelopen zaterdag waarin ze het nut van ontwikkelingshulp ter discussie stelt zou de doorslag hebben gegeven.

Luyten zegt dat haar partner via omwegen te verstaan is gegeven ‘dat ze hem niet willen hebben als ze zijn vrouw erbij krijgen.’  Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zou haar gezegd hebben dat ze zich onvoldoende bewust is van de rechten en plichten van de vrouw van een diplomaat. ‘Sinds wanneer heeft de echtgenote rechten en plichten?’

Luyten die zelf twee jaar in dienst van Buitenlandse Zaken is geweest voordat ze in 1999 overstapte naar de journalistiek, beweert al eerder op het matje geroepen te zijn na een kritisch artikel in 2007 over de Ugandese president Yoweri Museveni.

Lees ook:Zijn vader is vermoord, haar vader is de moordenaar
Lees ook:Twentse ambassade vestigt zich op de Amsterdamse Wallen
Lees ook:Medewerkster NFI verduistert DNA van partner
Lees ook:Balkenende zwijgt, AIVD staat boven de wet
Lees ook:Nomineer Geert Wilders voor de mensenrechtentulp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.