Regeringscoalitie versterkt claim op gewetenbezwaren homohuwelijk

De gewetensbezwaarde ambtenaar Theresa Davies van de Londense deelgemeente Islington beroept zich op het Britse Hogerhuis in haar strijd tegen de dwang om homorelaties te sluiten. Eerder deed haar collega Lillian Ladele in dezelfde deelgemeente hetzelfde. Gewetensbezwaren tegen het sluiten van homohuwelijken is ook in Nederland een actuele kwestie.

[ Even een tussenstap: Wat zijn gewetensbezwaren? En waarom zijn gewetensbezwaren tegen het sluiten van homohuwelijken wel acceptabel voor sommigen en gewetensbezwaren tegen het als ambtenaar dienen onder een regering Wilders niet?  Wordt binnenkort vervolgd op dit blog ].

Terug naar het homohuwelijk. Het toestaan van gewetensbezwaren bij trouwambtenaren marginaliseert volgens de Zuid-Afrikaanse professor Elsje Bonthuys homoseksuelen. De gewetensbezwaarden zijn volgens haar een kleine, maar mondige en vastberaden groep, die gedurende vele eeuwen in hun mening ondersteund zijn door de staat en door hun religieuze instellingen.

Volgens haar versterkt de huidige Nederlandse regeringscoalitie, met twee christelijke partijen,  hun ‘politieke claim’ op gewetensbezwaren.
Aan die claim moet niet worden toegegeven, vindt Bonthuys. Citaat uit het Nederlands Dagblad: ‘Want in tegenstelling tot de gewetensbezwaarden vormen homo- en biseksuelen  historisch gezien een gemarginaliseerde groep. Ruimte geven aan gewetensbezwaren zou het voortzetten van deze marginalisering zijn, betoogt de professor. Bovendien vindt zij de bezwaren eenzijdig, omdat alleen ontheffing wordt gevraagd wat betreft de seksuele voorkeur van de huwelijkskandidaten. ‘

Punt voor de professor!

Lees ook:Een stem op Balkenende is een stem op Wilders
Lees ook:Reclamespotje persifleert Wilders met ‘Eigen domein eerst’
Lees ook:Een christen kan niet op Wilders stemmen
Lees ook:De strafzaak tegen Geert Wilders: filmpje !
Lees ook:Nederlandse taal verankerd in Grondwet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.