Militairen Uruzgan willen eerherstel

Twee sergeants van een verkenningspeloton in Uruzgan willen eerherstel voor zichzelf en hun manschappen.

Bijna hun hele peloton, dat uit 24 man bestaat, werd in september 2008 op non-actief gesteld. Defensie wilde toen alleen kwijt dat ‘een peloton de werkzaamheden dusdanig belemmert, dat het op dit moment de operationele taak niet meer naar behoren kan uitvoeren’. De twee sergeants vertellen vandaag in de Volkskrant voor het eerst hun verhaal.

Het peloton wilde destijds volgens de sergeants voor een zware opdracht in Uruzgan 96 uur voorbereidingstijd. De verkenners moesten de in- en uitgangen van een Talibanbolwerk in een vallei observeren en testen hoe dicht ze het stadje konden benaderen zonder beschoten te worden. Het peloton kreeg echter maar 48 uur. Daarop escaleerde volgens de twee sergeants een gezagsconflict tussen een groot deel van het peloton en de verantwoordelijke officieren.

De officieren deden aangifte bij de Marechaussee wegens het weigeren van een dienstbevel. Daarop staat een straf van maximaal vijf jaar. Ook zouden 21 man van het peloton worden voorgedragen voor ontslag en gedwongen terugkeer naar Nederland. Een ander verkenningspeloton deed de opdracht. Een van de twee sergeants die nu zijn verhaal doet, is uiteindelijk als enige teruggestuurd.

Lees ook:Onze vrouwen op patrouille in Uruzgan
Lees ook:Rijkswaterstaat moet met de billen bloot
Lees ook:Afghanistan-ervaringen in Task Force Uruzgan
Lees ook:Officieren vervalsen bewijsmateriaal
Lees ook:Militair Kevin van de Rijdt gesneuveld in Uruzgan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.