Hoogleraar: Geert Wilders terecht vervolgd

geertwildersFokko Oldenhuis, hoogleraar Religie en Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen vindt dat PVV-leider Geert Wilders terecht wordt vervolgd.

‘Wilders overschrijdt onmiskenbaar de grenzen van de wet.’ Dat zegt Oldenhuis op de website van de universiteit.

Wilders moet 20 januari 2010 voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen omdat hij opzettelijk moslims heeft beledigd en een haatprediker is, zo luidt de aanklacht.

Die aanklacht is volgens Oldenhuis terecht: ‘De samenleving is zelfs verplicht op te treden, want in zijn teksten brengt Wilders fundamentele rechten, zoals de vrijheid van meningsuiting in het geding.’

Het klinkt voor velen paradoxaal, maar zulke rechten moeten, ook als het grondrechten zijn, wel worden begrensd, volgens Oldenhuis. ‘Gebeurt dat niet, dan kan het ertoe leiden dat anderen in hun bestaan worden bedreigd. Dat is precies wat hier aan de hand is. De eigen vrijheid die Wilders wenst te hebben gunt hij niet aan een ander.’

Dat de PVV-fractieleider en partijvoorzitter zich voor zijn uitlatingen voor de rechter dient te verantwoorden is juridisch gezien volledig juist, vindt de Groningse hoogleraar.

‘Wilders’ optreden is fundamenteel strijdig met de joods-christelijke traditie. Ons land is van oudsher schuilplaats geweest voor andersdenkenden. Denk maar aan de Spaans-Portugese joden, eind zestiende eeuw in Amsterdam.’

Lees ook:Wilders gooit nieuw wapen in de propagandastrijd
Lees ook:Wilders spreekt de rechtbank toe: vrijheid wordt bedreigd
Lees ook:Nomineer Geert Wilders voor de mensenrechtentulp
Lees ook:Cartoon van hypocriete haatzaaiende Geert Wilders
Lees ook:Wilders roept op tot demonstratie voor de rechtbank

9 reacties op “Hoogleraar: Geert Wilders terecht vervolgd

  1. ronnydee

    Weer een geleerde man die het allemaal al uitgedokterd heeft, de man weet niet eens waar het over gaat en ventileert een mening naar de media om Links te helpen GW veroordeelt te krijgen. BAH, Nederland begint hoe langer hoe meer een oud communistisch tintje te krijgen. Deze man zou zich eens moeten verdiepen in wat Moslims eigenlijk zijn en wat de uiteindelijke bedoeling is.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Truus

      Ja wat zijn moslims nou eigenlijk? Misschien gewone mensen? Vraag het aan je grote leider, die weet het vast en zeker. Bah en nog eens bah.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Joeri Damian

      Ja even vergeten dat moslims wel degelijk een hetrogene groep is.

      Het komt trouwens nauwelijks tot nooit voor dat een bevolkings groep compleet homogene is.
      Als je er een kan noemen hoor ik het graag?

        /   Beantwoorden  / 
  2. Tim

    Ach de zoveelste proffessor die het beter denkt te weten.. Ook even publiciteit nodig! Wat ik niet snap van de andere 2 reacties van truus en ronnydee waarom Moslims worden aangehaald? Ik bedoel daar gaat dit stukje toch niet over?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank bikker

      Laat Wilders zich eens in het democratische debat storten op de TV. Dit ontwijkt hij steeds. Ik vind dit een zwaktebod onder het mom van de media behoren tot de linkse kerk.Wat dat betreft kan hij beter een voorbeeld nemen aan indertijd Jan Marijnissen, die ging overal zitten van de EO, Theo van Gogh tot Pauw en Witteman. Een ander zwaktebod van hem is zijn beweging, want zijn club wordt op geen enkele manier democratisch geleid. Je hebt geen enkele inspraak als je lid van de club bent.

        /   Beantwoorden  / 
    2. ronnydee

      Dit stuk gaat toch over Wilder en de reden dattie vervolgt wordt?, Dat weet toch iedereen?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank bikker

        Hij moet zich voor de rechter verantwoorden. Dat moet iedereen in deze maatschappij als anderen vinden dat iemand te ver is gegaan. En de rechter doet daar uitspraak over. Jij en ik kunnen ook gedaagd worden voor onze uitspraken, als anderen daar smaad in zien.

          /   Beantwoorden  / 
  3. Truus

    Ben het volledig eens met Frank Bikker.
    De rechtzittting zal een groot mediaspektakel worden en GW hoopt natuurlijk weer een hoop stemmen te winnen. Dat is ook wel nodig, want hij is aardig aan het zakken in de peilingen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank bikker

      Ik hoop dat Fred Teeven de officier van justitie is, kan de VVD eens laten zien waar ze echt staat.(geintje)

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.