Hoogste onderscheiding voor Uruzgan-commando’s

bronzen_schildHet 108 Commandotroepen compagnie van het Korps Commandotroepen (KCT) heeft voor een uitzonderlijk optreden in de Afghaanse provincie Uruzgan in 2006 het Bronzen Schild ontvangen.

De eenheid ging als eerste Nederlandse eenheid Uruzgan in met als taak om de situatie in het Nederlandse deel van de provincie Uruzgan zo compleet mogelijk in beeld te brengen. De commando’s waren de ogen en oren van de commandant van de Deployment Task Force en plaveiden de weg voor alle ISAF-eenheden die na hen in Uruzgan gestationeerd zijn geweest.

Het Bronzen Schild is de hoogste groepswaardering die de Commandant Landstrijdkrachten kan verlenen en wordt alleen bij hoge uitzondering uitgereikt. De laatste uitreiking vond plaats in 1983.

De toenmalige Bevelhebber der Landstrijdkrachten reikte het Bronzen Schild uit aan 44 Pantserinfanteriebataljon voor het bijzondere optreden in Libanon als onderdeel van UNIFIL.  De vier andere ooit uitgereikte schilden werden in 1966 uitgereikt aan eenheden voor hun optreden in Nieuw-Guinea in 1962.

Lees ook:Militair Kevin van de Rijdt gesneuveld in Uruzgan
Lees ook:Condoleanceregister Kevin van de Rijdt geopend
Lees ook:Uruzgan: geen deal met VS
Lees ook:Militair Mark Leijsen gesneuveld in Uruzgan
Lees ook:Nabestaanden militairen ontvangen nagedachtenisoorkonde

Eén reactie op “Hoogste onderscheiding voor Uruzgan-commando’s

  1. franske

    Ik wil niets afdoen van het werk van deze mensen, maar wel van het werk van de politici die ze naar dit Vietnam sturen, in naam van de democratie. Van deze mensen kun je niet winnen. Vraag het maar aan de Russen, die weten er alles van.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.