Oproep: Help Balkenende bezuinigen

De regering Balkenende schrijft in de Miljoenennota dat er de komende jaren, als gevolg van de economische crisis, tientallen miljarden moet worden bezuinigd.

Of het daadwerkelijk tientallen miljarden zijn, is nog maar de vraag. Maar bezuinigd moet er worden.

De regering laat ambtelijke werkgroepen uitzoeken waarop allemaal bespaard kan worden.
Maar nu staan ambtenaren niet bekend als de meest creatieve, expressieve, innovatieve, uitbundige, buiten hun grenzen tredende medemensen.

Daarom deze oproep van Ambtenaar Blog: Help Balkenende bezuinigen. Kom op met je voorstellen voor bezuinigingen bij de overheid. Alle beetjes helpen.

Je kunt je ideeën onder dit bericht plaatsen of mailen. Dan zorg ik dat ze geplaatst worden. En erewoord: ik zorg dat alle voorstellen bij Balkenende komen.

Lees ook:Helft Nederlanders: bezuinig op koninklijk huis
Lees ook:Ambtenaren doen het staand
Lees ook:Ambtenaar en politicus op relatietherapie
Lees ook:Callcenter Postbus 51 moet 250 miljoen bezuinigen
Lees ook:Gratis certificaat van de overheid

5 reacties op “Oproep: Help Balkenende bezuinigen

 1. Sander Greven

  In het onderwijs kan nog behoorlijk bezuinigd worden. Daar zit een enorme overhead aan belangenclubjes, raden, adviescolleges, etc. Die kunnen we allemaal opheffen. En het geld kan dan naar het onderwijs zelf. Dus weg met hbo-raad, mbo-raad, colo, slo. Meer geld naar het echte onderwijs!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Bert

  Weg met de wachtgeldregelingen voor politici, het zijn ook gewone mensen die net als iedereen gewoon in de ww terecht horen en gewoon sollicitatieplicht hebben !!, dit alles natuurlijk en vanzelfsprekend Zonder die belachelijke bonussen !!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Johan

  Een ander beloningssysteem voor alle ambtenaren en semi-ambtenaren, met meer financiële waardering en loopbaanperspectief voor vakmensen en minder voor managers. Risicobeheersing is een kerntaak van de overheid (de burger moet de overheid kunnen vertrouwen), dus dat moet beloond worden; leidinggeven is dat niet. Het is toch te gek dat b.v. een jurist met 10 jaar ervaring die gespecialiseerd is in aansprakelijkheidsrecht minder verdient dan zijn manager, een HEAO-er met 4 jaar ervaring? De specialisten doen wat de burger vraagt, ze zorgen dat rioleringen stromen en boeven worden gevangen, terwijl managers per definitie overhead zijn.

  Daarnaast verplicht stellen dat iedere leidinggevende minstens 6 mensen onder zich heeft. Zonder werkverdeling is het namelijk geen leiding geven, maar een manier om mensen te hoog in te schalen.

  Ik voorspel, als we op deze manier gaan organiseren en belonen, dan krijgen we de volgende resultaten:
  1. Enorme en blijvende terugdringing van externe inhuur. Omdat goede specialisten nu weglopen naar het bedrijfsleven (waar ze betere beloningssystemen hebben) is inhuur nu onvermijdelijk. Je kunt er wel een populistisch slot op zetten, maar wat je er aan de voordeur uit bonjourt, loopt door de achterdeur weer net zo hard naar binnen, zolang de overheid specialistische kennis nodig heeft zonder deze te waarderen.
  2. Zware en blijvende terugdringing van wannabe managers die specialisten van hun werk houden
  3. Complexe projecten zoals EPD of Betuwelijn die wel op tijd, volgens specificatie en zonder brokken worden opgeleverd
  Kortom: bezuinigen zonder af te doen aan de dienstverlening aan de maatschappij, sterker nog, de overheid gaat een stuk beter presteren, de burger meer tevreden, de ambtenaar (althans die met kennis van zaken) gaat fluitend naar zijn werk. Zo kun je ook besparen!

    /   Beantwoorden  / 
 4. corrie akkermans

  ik stel voor om vanaf het vierde kind belasting te heffen, dit voorkomt het bevolkingsoverschot en het voorkomt fraude met de kinderbijslag bij onze Turkse, Marokkaanse medeburgers.
  Kinderen zijn erg duur en niet meer zo noodzakelijk omdat de ouderen langer door moeten werken en er anders geen werk is voor deze kinderen of de ouderen.
  Hiermede bespaar je een hoop, denk aan kinderopvang, scholen begeleiding enz. enz.
  Volgende voorstel is om nederlandse fraudeambtenaren te stationeren in Marokko Turkije en de Antillen en Suriname om zo beter te controleren om misbruik van uitkeringen, daar het erg moeilijk te controleren valt omdat de ambtenaren in deze landen hun eigen mensen beschermen.
  Waarom alleen buurtonderzoek in eigen land, nee buurtonderzoek moet tevens plaats vinden in het thuisland.
  Anders discrimineer je de Nederlanders die geen mogelijkheden hebben om een villa te verdonkeremanen in Turkije of Marokko of de Antillen e.d.
  Het volgende punt van bezuinigen is
  De WMO vereenvoudigen,
  Geef mensen ipv hulpmiddelen geld om deze middelen te kopen, zonder lange ambtelijke procedures.
  De handicap staat voor een bedrag, wil je meer dan kan er intensiever onderzoek plaatsvinden.
  Wel moet de gehandicapte komen met een bewijs dat het geld besteed is aan hulpmiddelen en niet aan een vakantie.
  Hierdoor kunnen de gehandicapten snel iets kopen, en vaak veel goedkoper daar dit proces zonder dure ambtenaren is uit te voeren.
  Het mes snijdt aan vele kanten.

  Bijstandsmoeders die langer dan 5 jaar in de bijstand zitten, en twee kinderen hebben zouden gesteriliseerd kunnen worden, eventueel gebonden aan een leeftijdsgrens, tevens psychiatrische en gehandicapten die niet in staat zijn kinderen op te voeden.

  Meer controle op de onderzoeken en operaties die specialisten uitvoeren tav resultaten.
  Onderzoek plegen naar ellenlange onderzoeken en operaties enz die geen resultaat hebben.
  De patient meer mee laten denken in het geheel, nu komt het vaak voor dat de patiën al de oplossing wist van de kwaal maar niet gehoord wordt door de specialisten.
  De patiënt zou aanwezig moeten zijn bij besprekingen betreffende zijn gezondheid door specialisten en artsen.

  Het volgende idee is de lichten na 18.00u uitdoen in overheidsgebouwen, ik zie dagelijks immense gemeentehuizen, waterschapsgebouwen geheel verlicht tot soms diep in de nacht, terwijl er niemand aanwezig is. zonde van het geld, en wie betaalt dat.

  De aow niet uitkeren aan zeer vermogende mensen, de miljonairs en niet aan mensen die bv een pensioen hebben van 100.000 euro

  Hypotheekaftrek afschaffen voor huizen boven de 700.000 euro

    /   Beantwoorden  / 
 5. Edison

  Waarom kent een PGB aanvraag een totaal ander traject dan een rugzakje voor school? Nu lopen er twee trajecten via andere kanalen terwijl de basisinformatie grotendeels gelijk is. De afwijkende informatie kan voor een deel een versteviging zijn in het (nu) andere traject.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.