Ambtenaar en politicus op relatietherapie

Het botert niet tussen ambtenaar en politicus volgens minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en ze wil ze daarom het liefst op relatietherapie sturen. Op de werkconferentie Vernieuwing Rijksdienst zei ze er dit over:

‘Een belangrijk aandachtspunt vind ik overigens de verhouding tussen politici en ambtenaren. Die is niet zonder spanningen, en daar moeten we zorgvuldig mee om gaan. Er is op dat vlak sprake van een broos evenwicht waarbij zaken als ministeriele verantwoordelijkheid en ambtelijke professionaliteit aan de orde zijn. Met enige zorg neem ik waar dat aan politieke kant niet altijd de zorgvuldigheid wordt betracht in het uitspreken van oordelen over ambtenaren. Zoals ik trouwens ook met zorg soms kennis neem van een zeker dédain dat op ambtelijk niveau ten aanzien van politici bestaat. Ik vind dat we veel aandacht moeten hebben voor deze relatie, dat gaat niet vanzelf goed.’

Hoe die therapie er uit moet gaan zien en wie die therapie moet geven, zei Ter Horst niet. Maar ambtenaar en politicus moeten weer van elkaar gaan houden, daarom help ik ze vast een eindje op weg:

Lees ook:Hans van Mierlo over de kloof tussen burgers en politici
Lees ook:Ambtenaar wil Geert Wilders redden
Lees ook:Verkiezingen: ambtenaren laten kabinet nu al vallen
Lees ook:Twitterende ambtenaren korten op salaris
Lees ook:Bedreiging van politici vooral via e-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.