Bedreiging van politici vooral via e-mail

Er zijn vorig jaar in het Haagse minder politici bedreigd dan in het jaar ervoor. Het Openbaar Ministerie  in Den Haag liet noteerde vorig jaar 386 meldingen van bedreigingen, tegen 424 meldingen in 2008.

De meeste bedreigingen worden per e-mail gedaan of anoniem op internet gezet. Dan gaat het meestal om filmpjes of raps.

Van de 386 meldingen bleek het in 186 gevallen te gaan om strafbare bedreiging, waarna de betrokken politici aangifte deden. In 2008 gebeurde dat nog 304 keer. De politie kreeg meldingen binnen van ministers, staatssecretarissen, leden van de Eerste en Tweede Kamer en van burgemeesters.

Politici die in de de regio Den Haag werken en die bedreigd worden, kunnen terecht bij het Team Bedreigde Politici – een grap? nee geen grap, dat team bestaat echt! – van de politie Haaglanden.

Momenteel zijn van de 186 bedreigingen uit 2009 er nog 68 in onderzoek. Politie en justitie losten er 79 op, vijf zaken zijn geseponeerd.

Twee keer per jaar worden er themazittingen bij de politierechter gehouden waarbij alle zaken van de afgelopen periode voor de rechter worden gebracht. Binnen het OM in Den Haag zijn daarmee een officier van justitie en een parketsecretaris belast.

Zo stonden in december een 19-jarige man voor de rechter die ‘als grap’ een bedreiging insprak op de voicemail van Wilders, een 53-jarige man die emails met bedreigingen stuurde naar de burgemeester van Delft en een 42-jarige man die toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst mailde dat hij zelfmoord zou plegen, maar niet alleen zou gaan.

Lees ook:Verdachten van geweld tegen ambtenaren eindelijk voor de rechter
Lees ook:Tiener bedreigt Finse parlement via Facebook
Lees ook:Meer geweldszaken opgelost met hulp anonieme bellers
Lees ook:Burgemeester Pekela met dood bedreigd
Lees ook:Hoofdkantoor en directeur Staatsloterij bedreigd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.