Officieren vervalsen bewijsmateriaal

officiervanjustitieOfficieren van justitie die in hun werk ernstige fouten maken, worden daardoor niet in hun carrière belemmerd. Ze worden niet ontslagen of in functie teruggezet. Wel maken ze nogal eens promotie of worden rechter.

Dat concluderen de makers van het VARA-programma Zembla in de uitzending van vanavond. Aan de hand van negentig strafzaken legden zij een lijst aan van evenzoveel officieren, die ondanks gemaakte fouten hun werk konden blijven doen. Door die fouten liepen zaken stuk of belandden mensen onschuldig in de cel.

Zembla onderzocht honderden vonnissen en arresten van de laatste tien jaar, en zocht uit waar de rechter zich negatief uitspreekt over de werkwijze van het Openbaar Ministerie.

Fouten van officieren van justitie blijken geen incidenten te zijn. In tientallen vonnissen zeggen rechters dat officieren de wet overtreden, doelbewust ontlastend bewijsmateriaal achterhouden en soms zelfs doelbewust bewijsmateriaal vervalsen. Door deze fouten komen onschuldigen in de cel of verdachte criminelen op vrije voeten. Ook blijkt dat de betrokken officieren hun loopbaan gewoon vervolgen.

OM-topman Harm Brouwer spreekt in de uitzending tegen dat falende officieren van justitie in alle gevallen vrijuit gaan. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de programmamakers niet zorgvuldig geweest. Bij het aanleggen van de lijst met falende officieren zouden zij rechterlijke uitspraken onjuist hebben geïnterpreteerd, waardoor onterechte verwijten aan het OM en individuele officieren worden gemaakt.

Ik ben benieuwd wie er onschuldiger is: de officieren van justitie of de makers van Zembla.
De uitzending van Zembla is vanavond om 21.45 uur op Nederland 2.

Lees ook:De ramp C2000: hulpdiensten voelen zich onveilig
Lees ook:Balkenende heeft geen fouten gemaakt volgens Balkenende
Lees ook:Wilders, profeet van de angst al gezien?
Lees ook:Tbs-kliniek levert seks op bestelling
Lees ook:Onderzoek brute overval op twitter en hyves

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.