DigiD bedrijven komt niet van de grond

digidbedrijvenHet bedrijfsleven zit er al jaren op te wachten, maar het ministerie van Economische Zaken (EZ) krijgt de DigiD voor bedrijven maar niet van de grond. 

Zo heeft EZ onlangs het project elektronische transacties tussen overheden en bedrijven beeindigd. Verder wordt de bestaande DigiD Bedrijven per 1 april volgend jaar stopgezet.

Het bedrijfsleven geeft al jaren aan veel baat te zullen hebben bij een professionele elektronische overheid. Veel bedrijven verwachten daarmee hun lasten te kunnen verlagen en efficienter te kunnen werken.

Het transactieproject is volgens ingewijden stukgelopen op de verschillende belangen van de deelnemende organisaties, waaronder de Kamer van Koophandel (KvK) en UWV, en ondeskundigheid bij de bouwer, ICTU. ICTU verricht ICT-projecten in opdracht van verschillende ministeries. 

Ook de bedrijfsvariant van DigiD voldoet niet. De DigiD Bedrijven is gelijk aan de toegangscode van het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Maar daarmee kan een bedrijf bijvoorbeeld weer niet bij de Belastingdienst terecht en het voldoet niet aan de veiligheidseisen.

Economische Zaken werkt nu aan een opvolger voor deze systemen, het zogeheten eHerkenning, dat pas over een jaar beschikbaar is.

De projecten die nu zijn stopgezet hebben tientallen miljoenen euro’s gekost.

In een promotiefilmpje van ICTU ziet het afsprakenstelsel eHerkenning er prachtig uit, de werkelijkheid is anders. Het bedrijfsleven kijkt machteloos toe, hoe het ene e-overheidsproject na het andere mislukt.

Lees ook:Bedrijven willen 1800 kenniswerkers stallen
Lees ook:Een miljoen om slimme dingen mee te doen ==:-)
Lees ook:Ministerie EZ jaagt bedrijven op kosten
Lees ook:Helft gemeenten lappen DigiD aan hun laars
Lees ook:Overheid moet ICT-fabriek sluiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.