Kliklijn en therapie voor cynische ambtenaar

klikken2De cynische ambtenaar moet op zijn tellen passen in Rotterdam. Burgemeester en wethouders willen de 14.000 ambtenaren zuiveren van elke vorm van cynisme.

Daarvoor hebben B&W een kliklijn geopend. Dus heb je hekel aan een collega of aas je al een tijdje op z’n baantje? Geef hem aan voor cynisme en je bent meteen van de lastpak af.

Nu zijn Rotterdammers van zichzelf al behept met het nodige cynisme. Dat wordt dus een zware klus voor de Anti-Cynisme-Gestapo. Misschien heeft Rotterdam te veel naar China gekeken. Daar was het verlinken van een collega een manier om zelf het hoofd boven water te houden.

Maar de betrapte ambtelijke cynicus hoeft niet te wanhopen. Nadat hij heeft bekend een rascynicus te zijn, zich verantwoord heeft voor het Anti Cynisme Tribunaal op de Erasmusbrug, wordt hij in een  heropvoedingskamp gehersenspoeld totdat hij volledig cynisme-vrij is.

En daarna mag hij weer lekker aan het werk. Te beginnen in de plantsoenendienst. En als je goed je best doet ligt er misschien nog wel een baantje als assistent van de Anti-Cynisme-Gestapo in het verschiet.

Lees ook:Racistisch verkiezingsstuntje uit Rotjeknor
Lees ook:Burgemeester Leers van Maastricht stapt op
Lees ook:Bom op station van Den Bosch
Lees ook:Agente bewusteloos op straat: politie zoekt getuigen
Lees ook:Laat Marco Pastors stemmen hertellen in Rotterdam

2 reacties op “Kliklijn en therapie voor cynische ambtenaar

  1. Jos Verveen

    Als je France Telecom praktijken wilt voorkomen, lijkt cynisme mij als onderlinge uitlaatklep voor ambtenaren een prima instrument.

    Ambtenaren opereren op een veld waar bestuur en politiek zo hun eigen verwachtingen en beweegredenen hebben. Dit maakt het werk niet makkelijk. Het gebeurt regelmatig dat op zichzelf goede plannen om politieke redenen om zeep worden geholpen. Je hebt dan een uitlaatklep nodig. Als je die afsluit, kan je pas echte ellende verwachten.

    Het is net als bij roddelen. Een beetje roddelen is prima, omdat het – aldus diverse onderzoeken – een sociale functie heeft en mensen het gevoel geeft erbij te horen.

    Te veel cynisme en te veel roddelen is uiteraard niet goed, maar dat geldt voor alles wat ‘te’ is.

    Ik heb niet het idee dat daar sprake van is bij de gemeente Rotterdam, maar die details ken ik niet.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jos Verveen

    Het zogenaamde Rotterdamse cynisme heeft er overigens wel nu voor gezorgd dat het hele plan van de baan is….. Is het toch nog ergens goed voor…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.