CIA bespioneert social media, AIVD test usb-sticks

usbstickDe Amerikaanse digitale burgerrechtenorganisatie EFF heeft de inlichtingendienst CIA en een aantal ministeries aangeklaagd voor het bespioneren van social media.

De EFF eist via de rechter dat deze overheden duidelijkheid verschaffen over de manieren waarop ze sociale netwerksites als Facebook, Twitter, Flickr en YouTube gebruiken in onderzoeken naar burgers.

In de dagvaarding voor de rechtszaak staat dat verschillende overheden Facebook hebben gebruikt om alcoholdrinkende minderjarigen op te sporen.

Ook zouden ze via YouTube verdachte relschoppers hebben achterhaald. Het huis van een medewerker van een sociale dienst werd doorzocht, nadat de man Twitter-berichten rond de G20-top had gestuurd.

Verder zouden opsporingsbeambten zich schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van valse identiteiten bij het versturen van vriendschapsverzoeken op Facebook. Op die manier drongen ze door tot het vriendennetwerk van verdachten.

De eerste vraag die bij me opkomt: zou de AIVD ook social mediabespioneren? Of houden ze het bij het testen van usb-sticks?

Lees ook:Rel over Twitter-specialist voor ministers
Lees ook:Tweet-tweet: spelregels voor twitterende ambtenaar
Lees ook:Onderzoek brute overval op twitter en hyves
Lees ook:Bestuurders moeten investeren in social media
Lees ook:Tiener bedreigt Finse parlement via Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.