Prinsjesdag: Oranjes en de balkonscène

De binnenstad van Den Haag is morgen (dinsdag) volgens de autoriteiten een onneembare vesting. Na het drama op Koninginnedag in Apeldoorn is het definitief afgelopen met het spontane en informele contact met het koninklijk huis. Hoe ziet het programma er uit van Prinsjesdag:

Morgenochtend worden er in de binnenstad touwen in de tramrails gelegd om te voorkomen dat de Gouden Koets vast komt te zitten tijdens de rijtoer. De politie Haaglanden plaats dranghekken langs de route van de Gouden Koets.
Om 13 uur open de voorziter van de Eerste Kamer, mevrouw Timmerman-Buck, de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in de Ridderzaal. Tegelijkertijd vertrekt de koninklijke stoet  vanaf Paleis Noordeinde.

Vanaf het vertrek van de stoet tot de aankomst bij de Ridderzaal, de stoet is een kwartiertje onderweg, wordt er op het Malieveld elke minuut een saluutschot afgevuurd door de batterij 11de Afdeling Rijdende Artillerie (Gele Rijders).

Na aankomst bij de Ridderzaal leest koningin Beatrix de Troonrede voor. Rond 14 uur vertrekt de koninklijke stoet weer naar Paleis Noordeinde. Daar staat iedereen dan te wachten op de zogeheten balkonscène. Om 15 uur biedt Wouter Bos, de  minister van Financiën het koffertje met daarin de rijksbegroting en de miljoenennota, die zoals we weten natuurlijk al lang weer uitgelekt zijn, aan de Tweede Kamer aan. De rest van het week is het bal in Den Haag. De politieke partijen leven zich dan uit op begroting en miljoenennota.

Lees ook:Generale repetitie voor Prinsjesdag
Lees ook:Vrouw wil te paard naar balkonscène koninklijk huis
Lees ook:Prinsjesdag: de stoet en de koetsjes
Lees ook:Grap: de troonrede als boodschappenlijstje
Lees ook:SP laat koningin links liggen

Eén reactie op “Prinsjesdag: Oranjes en de balkonscène

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.