Inlichtingendienst kiest voor de aanval

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gaat in de aanval. In spionnentaal forward defence, in voetbal-jargon de voorwaartse verdediging.

Dan krijg je zoiets als ‘Bayern Munchen-trainer Louis van Gaal kiest in de finale van de Champions League tegen Inter Milan voor de voorwaarste verdediging. Zo hoopt de succesvolle trainer Wesley Sneijder te kunnen afstoppen’.

We weten dat de aanval de beste verdediging is. Maar als je toch een beetje bang bent voor je tegenstander, maar je niet wilt laten kennen, kies je voor de voorwaartse verdediging.

Onze inlichtingendienst gaat dat vooral in het buitenland doen, want het gevaar komt van buiten.

Citaat: ‘De AIVD wil dreigingen al monitoren en stoppen voordat ze de Nederlandse grens bereiken. De noodzaak om in het buitenland onderzoek te doen, ziet de AIVD het sterkst bij de onderzoeken naar de terroristische dreiging. Het is niet alleen van belang te weten wie naar het buitenland gaat om jihadistische training te volgen; het is nog belangrijker te weten wat het vermogen is van een buitenlands netwerk om een aanslag te plegen in Nederland of op Nederlandse doelen in het buitenland.
Een ander voorbeeld dat de noodzaak voor voorwaartse verdediging duidelijk maakt zijn de onderzoeken die de AIVD doet in het kader van nucleaire, chemische of biologische programma’s. De AIVD moet zicht hebben op de technische mogelijkheden, intenties en behoeftes van landen zoals Iran, Syrië en Pakistan.’

Zou de AIVD ooit van Sunzi gehoord hebben?

Lees ook:Persoonsgegevens niet veilig bij AIVD
Lees ook:Wilders kan weer zonder bewaking over straat
Lees ook:Recherche laat duizenden zaken liggen
Lees ook:Prins Bernhard raadpleegde omstreden helderziende
Lees ook:De overheid als nachtmerrie bij Netwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.