23 militairen sneuvelen in Afghanistan (overzicht 2006-2010)

Sinds de start van de missie zijn er nu (april 2010) 23 Nederlandse militairen gesneuveld.

Het is een nachtmerrie je kind, je maatje, je allerliefste zo te moeten verliezen. Je voelt je zo machteloos.

Ik wens alle ouders, geliefdes, zonen en dochters, broers, zussen, oma’s en opa’s, oom’s en tante’s, opa’s en oma’s, vrienden, vriendinnen, maten van het bataljon, betrokkenen, sterkte, troost, warmte, liefde bij het verwerken van dit grote verlies.

Hieronder het overzicht van alle Nederlandse militairen die in Afghanistan zijn gesneuveld:

17 april 2010
Korporaal van de mariniers Jeroen Houweling (29) en marinier Marc Harders (23) sneuvelen door een bermbom in het Deh Reshangebied. Ze zijn onderdeel van het eerste mariniersbataljon gelegerd op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn.

7 september 2009
De 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen komt om het leven door een geïmproviseerde bermbom. Hij werkte voor de genie in Wezep.

6 september 2009
Bij een vuurgevecht bij Deh Rawod sneuvelt de 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt. Hij is de eerste Nederlandse commando, afkomstig van het Korps Commandotroepen uit Roosendaal, die omkomt in Afghanistan.

6 april 2009
De 20-jarige soldaat Azdin Chadli uit Uden komt om het leven bij een raketaanval op Kamp Holland.

19 december 2008
De 24-jarige sergeant Mark Weijdt sneuvelt operatie bij een operatie in de Baluchi-vallei als hij op een geïmproviseerd explosief stapt.

7 september 2008
Soldaat eerste klasse Jos ten Brinke komt om het leven als het pantservoertuig waar hij in zit even ten noorden van Kamp Holland op een bermbom rijdt.

18 april 2008
De 22-jarige soldaat der eerste klasse Mark Schouwink en de 23-jarige eerste luitenant Dennis van Uhm komen om bij een aanslag met een bermbom op 12 kilometer ten noordwesten van Kamp Holland. Van Uhm is de zoon van de dan net benoemde commandant der strijdkrachten Peter van Uhm.

12 januari 2008
Korporaal Aldert Poortema van 22 jaar en soldaat Wesley Schol van 20 jaar komen om het leven tijdens een vuurgevecht met de Taliban. Later blijkt dat het eigen vuur was dat de twee jonge militairen doodde.

3 november 2007
De 21-jarige korporaal Ronald Groen komt om wanneer het pantservoertuig waarin hij in zat op een bermbom rijdt.

20 september 2007
De 20-jarige soldaat Tim Hoogland komt bij een vuurgevecht in Deh Rawod om het leven.

27 augustus 2007
De 30-jarige sergeant Martijn Rosier uit Sint Annaparochie komt bij een aanslag om het leven. Hij was op zoek naar zelfgemaakte bommen, toen hij werd getroffen door een bermbom.

12 juli 2007
De 24-jarige eerste luitenant Tom Krist overlijdt in het ziekenhuis in Utrecht aan de gevolgen van een aanslag twee dagen eerder in Deh Rawod.

18 juni 2007
De 44-jarige sergeant-majoor Jos Leunissen komt om het leven door een ongeluk tijdens gevechtshandelingen in de buurt van de stad Chora in de provincie Uruzgan.
15 juni 2007
De 20-jarige soldaat eerste klasse Timo Smeehuijzen komt om bij een zelfmoordaanslag in het centrum van Tarin Kowt.

20 april 2007
De 21-jarige korporaal Cor Strik komt om het leven door een bermbom. Het is de eerste keer dat een Nederlander in Afghanistan sneuvelt als gevolg van oorlogsgeweld.

6 april 2007
De 33-jarige sergeant der eerste klasse van de Landmacht Robert Donkers overlijdt door een ongeval met een Patria-pantservoertuig. Tijdens een patrouille bij het oversteken van een rivier kantelde de Patria door een wegverzakking.

11 oktober 2006
Een militair berooft zich van het leven met zijn dienstwapen. De man, een sergeant, wordt dood aangetroffen door collega’s.

31 augustus 2006
De 29-jarige F16-piloot Michael Donkervoort komt om het leven als zijn toestel neerstort. Het ministerie van Defensie gaat uit van een ongeluk; de straaljager is voor zover bekend niet neergeschoten.

26 juli 2006
De 29-jarige sergeant Bart van Boxtel (Landmacht) en de 47-jarige luitenant-kolonel Jan van Twist (Luchtmacht) komen om het leven bij een helikopterongeluk in de Afghaanse provincie Paktia. Er wordt uitgegaan van een ongeval onder slechte weersomstandigheden.

Lees ook:Overzicht gesneuvelde militairen in Afghanistan
Lees ook:Overzicht gesneuvelde militairen in Afghanistan
Lees ook:Militair Mark Leijsen gesneuveld in Uruzgan
Lees ook:Militair Kevin van de Rijdt gesneuveld in Uruzgan
Lees ook:Gesneuvelde militairen vannacht terug in Nederland

0 reacties op “23 militairen sneuvelen in Afghanistan (overzicht 2006-2010)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.