Ombudsman tikt opsporingssite op de vingers

De Amsterdamse politie en justitie hebben volgens de Nationale Ombudsman vorig jaar ten onrechte een foto en gegevens van een man op de opsporingssite Overvallers Gezocht geplaatst op basis van camerabeelden uit een winkel.

Ombudsman Alex Brenninkmeijer constateert dat er te veel twijfels waren om tot zo’n ingrijpend besluit te komen. De  privacy van de man is daarmee ernstig geschonden. Nog pijnlijker: de man bleek ook nog eens onschuldig.
Politie en justitie plaatsten de gegevens van de man eind vorig jaar op Overvallers Gezocht. Ze gingen er van uit dat hij in een supermarkt in Uithoorn voorbereidingen voor een overval had getroffen door beveiligings-camera’s te filmen.

De man zelf stelt echter dat hij boodschappen aan het doen was en stapte naar de ombudsman. Volgens de ombudsman mogen de autoriteiten pas gegevens van mensen op internet plaatsen als er geen twijfel over bestaat dat hij iets strafbaars van plan is. Verder hebben politie en justitie zich niet gehouden aan de regels die gelden voor het uitbrengen van opsporingsberichten.

Het bericht over deze man hadden zij eerst op de website Politie.nl moeten tonen. De ombudsman adviseert minister van Justitie Hirsch Ballin de besluitvorming over het plaatsen van dit soort informatie op internet beter te regelen. Ook zou hij met de man moeten bespreken wat voor hinder die van de affaire heeft ondervonden en wat hij daaraan kan doen. Uw ambtenaar is benieuwd naar het gebaar van Hirsch Ballin.

Lees ook:Overvallers op mobiel, Twitter en YouTube
Lees ook:Nederland topper in tappersland
Lees ook:Paspoort kwijt na zwaar misdrijf
Lees ook:Polygamie nieuwe trend: Hirsch Ballin heeft geen fantasie
Lees ook:Overvallers gooien zwangere vrouw uit raam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.