Vertraagde site rijksoverheid eindelijk een feit

Met een jaar vertraging is vandaag dan eindelijk de nieuwe website van de rijksoverheid live gegaan.

Maar verwacht nu niet dat de site compleet is!

Al maanden zit in hartje Den Haag een peloton redacteuren informatie over te pompen van de websites van de verschillende ministeries naar Rijksoverheid. 

En ze blijven nog wel een tijdje bezig.  Want nog niet de helft van de informatie staat op de nieuwe site. De  verwachting is dat ze met het overzetten van alle informatie van het Rijk nog wel een jaar bezig zijn.

De ingehuurde redacteuren moeten gebruik maken van het content management systeem (CMS) Hippo, dat nog volop in ontwikkeling is. Met andere woorden: de informatie moet geplaatst worden in een systeem waaraan techneuten nog volop aan het knutselen zijn.

Zo werkt het e-overheidbeleid van het vierde kabinet Balkenende. Geen wonder dat de minister-president de officiele opening van dit geldverslindende project graag overlaat aan viceminister-president Rouvoet.

Balkenende dacht oorspronkelijk met één rijksbrede website geld te kunnen besparen én de overheidsinformatie meer te kunnen sturen c.q. controleren.

U dacht toch niet dat het de bedoeling was om de elektronische dienstverlening aan de Nederlandse burger te verbeteren?

Lees ook:Systeem voor nazorg bij rampen
Lees ook:Balkenende vergeet de burger
Lees ook:Gezelschapsspel Balkenende blijft populair
Lees ook:Slechte prestatie beloond met nominatie ict-award
Lees ook:Prins doet zelf zaken met president Mozambique

9 reacties op “Vertraagde site rijksoverheid eindelijk een feit

 1. Jeroen Sprenger

  Het project Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl (ONS) moet bij de ontwikkeling van de verschillende onderdelen nogal wat begeleidend cynisme doorstaan. Ook uit de kring van collega-ambtenaren. Gisteren bij de lancering hebben van http://www.rijksoverheid.nl is duidelijk geworden dat er een website is opgeleverd die alle kritiek kan doorstaan. Willem Hofs kan, zoals eerder, de zon niet in het water zien schijnen. Integendeel, ook hierbij is hij in herhaling, oordeelt hij zonder kennis te nemen van de feiten. De lancering is bijvoorbeeld helemaal niet een jaar vertraagd. Overpompen van content is er niet bij, de inhoud is volledig herschreven en herordend. Geknutsel aan het Hippo CMS is hoogwaardige arbeid om het CMS aan te passen aan de hoge eisen die worden gesteld.I
  k geef het op hem te overtuigen. Maar ik weet dat iedereen die vanaf nu naar de nieuwe website surft na enkele muisklikken ziet welk een vooruitgang die biedt ten opzichte van de ‘oude situatie’ van 16 verschillende rijksoverheidsites. En welk een perspectief die biedt als de website aan het eind van dit jaar helemaal af is.
  ONS heeft zich niet laten kisten door chagrijn, cynisme en denigrerende kritiek gedurende de ontwikkeling, wij laten ons ook niet kasten door Hofs’ kritiek.

  Jeroen Sprenger
  projectdirecteur ONS

    /   Beantwoorden  / 
 2. Willem Hofs

  Je zou wel gek zijn om als projectdirecteur toe te geven dat het niet zo soepeltjes loopt met de nieuwe website van het Rijk.

  Maar wat een rancune sijpelt er door de woorden van Jeroen Sprenger.

  Jammer dat Sprenger de in zijn ogen juiste feiten niet even meldt. Ik ben zelf bijvoorbeeld geinteresseerd in de begroting van het project en met hoeveel miljoenen deze wordt overschreden.
  Ik breng trouwens een kleine correctie aan in mijn verhaal: de lancering is niet een jaar vertraagd, maar bijna een jaar.

  Spijtig dat Sprenger me cynisme verwijt. Hij leidt een project dat zowel inhoudelijk als technisch niet goed is doordacht. En daar is de Nederlandse burger de dupe van. En Sprenger is daar verantwoordelijk voor.

  Moge de zon lang schijnen boven zijn Haagse hofvijver.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Porsche FF9

  Volledige overstap naar open source… lijkt me in de initiële fase kostbaar en bewerkelijk, maar als je ziet wat er aan geld er elke 3 jaar opnieuw bij alle departementen verstookt wordt om weer een volgend CMS te huren, en keer na keer migraties te moeten doen, lijkt het me op termijn toch een stuk handiger deze zinloze kosten te kunnen elimineren en als overheid over 1 centraal systeem te kunnen beschikken dat in eigen bezit is.
  Ik ben het dan ook niet zo eens met de pessimistische blik van Willempie.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Willem Hofs

  Ik heb niets tegen open source en ik heb niets tegen een CMS voor geheel Den Haag. Ik heb wel iets tegen systemen en techneuten die de inhoud beperkingen opleggen. En ik heb iets tegen de manier waarop het Rijk denkt met de Nederlands burgers te moeten communiceren. Onder de Haagse kaasstolp weten ze niet eens meer hoe een burger leeft, denkt en doet.
  Verder heb ik trouwens liever een Ferrari. Maar zolang die niet in open source beschikbaar is, blijf ik maar in m’n DAF rijden.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Jeroen Sprenger

  Het wordt vervelend. Tijdens de lancering van http://www.rijksoverheid.nl heb ik ook openheid van zaken gegeven over de financiële kant van zaken. Er is in 2008 voor deze website een investeringsbudget toegekend van 6 miljoen euro. Toen was de beslissing om een open source CMS te selecteren nog niet genomen. Op dat onderdeel wordt er dus bespaard. Tevens heb ik aangekondigd dat er aan het eind van dit jaar volledig openheid van zaken wordt gegeven over dit project, ook in financieel opzicht. Tevens zal er een overzicht komen van de structurele besparingen die uit dit project voortvloeien. Dan zal Hofs zien dat het budget keurig netjes binnen de begroting zal blijven. Al zijn wantrouwen zal worden gelogenstraft.

  Jeroen Sprenger
  projectdirecteur ONS

    /   Beantwoorden  / 
 6. Willem Hofs

  Meneer Sprenger als u nu al weet dat u netjes binnen de begroting blijft, waarom komt u dan pas eind dit jaar met cijfers? Waarom geeft u nu dan geen volledige openheid van zaken?

  U draait dit project niet voor zes miljoen euro. Dat is geen wantrouwen, dat is een kwestie van rekenen: tellen, aftrekken,vermenigvuldigen, delen.
  Verder voorspel ik dat de structurele besparingen nul-komma-nul zullen zijn.

  Tot slot: bedankt voor het om zeep helpen van Postbus 51. Was er eindelijk een overheidswebsite waar de burger iets aan had, draait u die de nek om.
  Wat een kletskoek over vooruitgang, muisklikken en perspectief!

    /   Beantwoorden  / 
 7. Jeroen Sprenger

  1. Het is heel gebruikelijk dat je een (financiële)afrekening maakt na voltooiing van een project.
  2. De website van Postbus 51 is niet om zeep geholpen, maar keurig geïntegreerd in http://www.rijksoverheid.nl. De burger heeft daardoor meer dan ie had.
  3. 16 websites, 16 cms-en, 16 hostingpartijen, 16 redacties worden één website, één cms, één hostingpartij, één redactie, hoe Hofs hieruit kan afleiden dat er geen besparingen zijn, is mij een raadsel.
  4. Ik stop met deze discussie.

  Jeroen Sprenger
  projectdirecteur ONS

    /   Beantwoorden  / 
 8. Miriam Hegeboom

  Waarschijnlijk wordt deze reactie niet geplaatst, maar dan toch maar een poging.
  Wat is Willem Hofs een ongelofelijk kleinzielig rancuneus niet naar de feiten kijkende kereltje.
  Fantastisch dat de Overheid innoveert. Vooruit kijkt en de eerste cruciale stappen maakt naar de afslanking van het rijk. Petje af dat hierbij gekeken wordt naar de toekomst: open source, creative commons, Ipv6, etc.
  Als dan de directeur van het project ook nog de moeite neemt om te reageren op deze blogpost, zeg ik alleen maar chapeau!
  @Willem als je dan kritiek hebt, dan zou ik makkelijker ICT projecten kiezen van de overheid waar wel echt fout gemaakt zijn (belastingdienst, P-Direkt, ICTU, etc.). Ben benieuwd of daar iets van openheid verschaft zal worden..

  Vrolijk Pasen!

  Miriam

    /   Beantwoorden  / 
 9. Willem Hofs

  Typisch Haags duikgedrag, de reactie van Sprenger:

  - hij gaat nergens inhoudelijk op in;
  - prima dat de overheid afslankt, maar daar hoeft de burger toch niet de dupe van te worden?
  - de overheid is er voor de burger, niet andersom, wordt eens wakker daar in Den Haag;
  - blijkbaar beschikt Hegeboom, net als Sprenger, over feiten waardoor ze nu al concludeert dat Rijksoverheid een geslaagd project is; kom maar op met die feiten zou ik zeggen;
  - verder heeft Hegeboom de verschillende postings blijkbaar niet (goed) gelezen: ik ben een voorstander van open source, etc.
  - het CMS van Rijksoverheid is trouwens niet bijzonder of revolutionair, het is er een van vele; alleen is het nog niet uitontwikkeld en om het dan als Rijk op je paradepaardje los te laten, ik zou het niemand adviseren;
  - waarom er nu toch altijd weer beledigd moet worden, begrijp ik niet, maar ach, op Goede Vrijdag zijn we vergevingsgezind.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.