Operatiestop Atrium ziekenhuis Heerlen

Atrium Medisch Centrum in Heerlen mag vanaf dinsdag een aantal operaties niet meer uitvoeren. Dit omdat de operatiekamers in zowel Heerlen als Brunssum verouderd zijn. Dat maakte het ziekenhuis vandaag zelf bekend.

De inspectie heeft geconstateerd dat installaties voor schone lucht verouderd zijn, waardoor patiënten  een verhoogde kans op infecties lopen. Verder leeft het personeel op de operatiekamers de regels voor het voorkomen van infecties onvoldoende na en schort het aan de onderlinge communicatie. Ook gaat het personeel, volgens de inspectie, niet zorgvuldig genoeg om met het uitdelen van medicijnen aan patiënten.

De inspectie eist dat het ziekenhuis de situatie zo snel mogelijk verbetert. Het ziekenhuis heeft dat volgens de inspectie toegezegd. Het wil noodoperatiekamers laten neerzetten die wel aan de eisen voldoen. De inspectie stemt daarmee in, maar zal de noodkamers eerst controleren voordat ze mogen worden gebruikt.

De volgende operaties worden vanaf dinsdag niet meer uitgevoerd:
- Open gewrichtsvervangende procedures (heup/knie, schouder, hand)
- Open rugimplantaten en/of metaal
- Electieve open fractuur chirurgie (platen/pennen)
- Penisprothese/testisprothese
- Borstprothese
- Open procedures met ‘matje’.
- Middenoorprothese
- Geplande open/invasieve vasculaire interventies met kunstmaterialen

Volgens de inspectie wordt een aantal operaties verplaatst naar andere ziekenhuizen in de omgeving. Sommige operaties mogen nog wel in het Atriumziekenhuis worden uitgevoerd, omdat ze medisch gezien niet kunnen wachten. Spoed-keizersnedes behoren daar ook toe. De inspectie zal controleren of het ziekenhuis de regels ter voorkoming van infecties goed naleeft.

Atrium MC heeft een telefoonnummer open gesteld voor patiënten die vragen hebben: (045) 5766266. Medewerkers van Atrium MC beantwoorden telefonisch vragen vandaag tot 22.00 uur, zaterdag 13 februari van 9.00 tot 17.00 uur, zondag 14 februari van 9.00 tot 17.00 uur en maandag 15 februari van 9.00 tot 18.00 uur. Vanaf dinsdag 16 februari is dit nummer tijdens kantooruren bereikbaar

Lees ook:Patiënt vertrouwt elektronisch patiëntendossier, arts niet
Lees ook:Valse brieven academisch ziekenhuis in omloop
Lees ook:Zwarte lijst artsen op internet
Lees ook:Medische prutsers negeren beroepsverbod
Lees ook:Journalist daagt gemeenten over open source

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.