Flamboyante communistenvreter Good Time Charlie overleden

Charlie Wilson, de flamboyante Amerikaanse parlementariër die in de jaren tachtig een belangrijke rol speelde bij het verdrijven van het leger van de Sovjet-Unie uit Afghanistan, is overleden. De 76-jarige oud-politicus stierf door een hartaanval.

De uit Texas afkomstige Wilson was tussen 1972 en 1996 lid van het Huis van Afgevaardigden en werd in die periode elf keer herkozen. Zijn voorliefde voor drank en vrouwen leverde hem de bijnaam Good Time Charlie op. In de jaren ’80 raakte hij betrokken bij een schandaal dat handelt over twee meisjes, cocaïne en een bubbelbad.

Wilson weet zich daarna politiek te revancheren door een geheime Amerikaanse operatie in Afghanistan op te zetten tegen de Russen.

Daarmee kwam hij in 2007 weer in de aandacht te staan door de boekverfilming Charlie Wilson’s War van regisseur Mike Nichols. In dit waar gebeurde verhaal speelde Tom Hanks de rol van Wilson, de parlementariër die er steeds weer in slaagt de budgetten voor geheime CIA-operaties in Afghanistan te verhogen.

De geheime dienst van de Verenigde Staten financierde vanaf 1979 de levering van geavanceerde wapens aan de Mujahedin, de Afghaanse verzetsbeweging. Die slaagde er uiteindelijk in 1988 in om de Sovjets uit Afghanistan te verjagen.

De ironie wil dat veel van de door de CIA gefinancierde wapens nu door de Taliban en andere extremistische groeperingen worden gebruikt in de strijd tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan. Eind 2001 werd het Talibanregime ten val gebracht en sindsdien verblijven tienduizenden buitenlandse militairen – waaronder Nederlandse – in Afghanistan.

Het boek over Wilsons’s leven, Charlie Wilson’s War, leest als een spionagethriller. Voor de liefhebber heb ik de gebonden, Engelstalige, versie te koop voor 25 euro, exclusief verzendkosten.

Lees ook:Ambtenaar maakt carriere als spion
Lees ook:Verslaggeefster opgepakt om Chinees Obama-T-shirt
Lees ook:Amerikaans ambtenaar (72) spioneerde dertig jaar voor Cuba
Lees ook:Politie speelt potje Wii tijdens huiszoeking
Lees ook:Gemeenten: veel geheimen voor burgers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.