Scheldpartijen, intimidatie, fysiek geweld en discriminatie

65 procent van de werknemers met een publieke taak in Nederland wordt er mee geconfronteerd: scheldpartijen, intimidatie, fysiek geweld, discriminatie en seksuele intimidatie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Werknemers uit zeventien beroepsgroepen – waaronder brandweerlieden, politiemensen, buschauffeurs, onderwijzers, inspecteurs van de arbeidsinspectie en werknemers van penitentiaire inrichtingen – deden aan het onderzoek mee.

Verbaal geweld zoals schelden komt volgens de onderzoekers het meeste voor (62 procent). Daarnaast meldt 22 procent intimidatie, 21 procent fysiek geweld, 16 procent had last van discriminatie en 10 procent was slachtoffer van seksuele intimidatie. In 2007 zei 26 procent van de mensen met een publieke taak nog ongewenst gedrag van collega’s te hebben meegemaakt. Nu meldde ‘nog maar’ 18 procent iets dergelijks.

Lees ook:Geweld tegen B & W neemt toe
Lees ook:Drie genomineerden Veilige Publieke Taak Award
Lees ook:Geweld tegen ambtenaren harder aangepakt
Lees ook:Subsidie voor aanpak geweld tegen ambtenaren
Lees ook:Agressie tegen hulpverleners: subsidie of zwaarder straffen?

2 reacties op “Scheldpartijen, intimidatie, fysiek geweld en discriminatie

 1. Maakhetveilig

  Als u dit bericht interessant vindt, bent u misschien ook ge├»nteresseerd in het overheidsproject maakhetveilig.nl. Op deze site kunnen werknemers met een publieke taak ook elkaar helpen om agressie en geweld op het werk te verminderen. Ze kunnen hier oplossingen, idee├źn en vragen delen en nader uitwerken.

  Neem dus gerust een kijkje op maakhetveilig.nl.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Willem Hofs

  Is dit het nieuwe communicatiebeleid van Bureau KLB en de rijksoverheid: websites spammen om publiciteit te genereren?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.