Geweld tegen ambtenaren harder aangepakt

Verzekeraars in de regio’s Haaglanden en Hollands-Midden gaan schade, die het gevolg is van geweld tegen werknemers met een publieke taak, verhalen op de daders.

Dat is vastgelegd in een overeenkomst tussen het Openbaar Ministerie Den Haag (OM), het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland en de politiekorpsen Haaglanden en Hollands-Midden. Ook minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft de overeenkomst ondertekend.
In de overeenkomst is afgesproken dat het OM de verzekeraars informeert wanneer verdachten van geweld worden vervolgd. Een slachtoffer kan zich namelijk slechts in beperkte mate voegen voor de schade in het strafproces. Als een verzekeraar een schadevergoeding uitkeert, treedt deze daarmee in de rechten van de verzekerde. Dan kan de verzekeraar aan het OM nadere informatie vragen om alle schade via de burgerlijke rechter te verhalen op de dader. Als een slachtoffer bijvoorbeeld in het ziekenhuis wordt opgenomen, kan de verzekeraar de kosten van ziekenhuisopname verhalen op de dader.

Het Slachtoffer Informatie Punt Den Haag verzorgt daarbij de verdere begeleiding van slachtoffers. In de praktijk blijkt namelijk dat een actief slachtoffer tijdens het strafproces beter kan omgaan met de gevolgen van een misdrijf en er voor kan zorgen dat de dader niet opnieuw in de fout gaat.

Lees ook:Huisverbod doorbreekt geweldsspiraal
Lees ook:Verdachten van geweld tegen ambtenaren eindelijk voor de rechter
Lees ook:Volg je favoriete lijsttrekker
Lees ook:Overvallers op mobiel, Twitter en YouTube
Lees ook:Onzin over gedwongen opname in psychiatrisch ziekenhuis

4 reacties op “Geweld tegen ambtenaren harder aangepakt

 1. Maakhetveilig

  Als u dit bericht interessant vindt, bent u misschien ook geïnteresseerd in het overheidsproject maakhetveilig.nl. Op deze site kunnen werknemers met een publieke taak ook elkaar helpen om agressie en geweld op het werk te verminderen. Ze kunnen hier oplossingen, ideeën en vragen delen en nader uitwerken.

  Neem dus gerust een kijkje op maakhetveilig.nl.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Willem Hofs

  Is dit het nieuwe communicatiebeleid van Bureau KLB en de rijksoverheid: websites spammen om publiciteit te genereren?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.