Rijkswaterstaat censureert boek over reorganisatie

Rijkswaterstaat (RWS) gaat een gekuiste versie versie uitgeven van het onafhankelijke en kritische boek Veranderend Getij, dat onderzoeksjournalist Marcel Metze in opdracht van RWS schreef.

Metze krijgt van de rechter geen toestemming om het boek in eigen beheer uit te geven. Volgens de rechter deed hij contractueel afstand van dit recht.

Het boek Veranderend Getij gaat over de ingrijpende reorganisatie die RWS tussen 2003-2008 uitvoerde. Toen het boek van Metze af was, wilde RWS het niet uitbrengen. Daarop kondigde Metze aan het boek zelf te willen uitgeven.

RWS weigerde, waarop een kort geding volgde. Metze’s boek zou begin volgend jaar uitkomen, maar RWS zegt nu zelf een gekuiste versie te willen publiceren. De rechter stelt dat de actie van RWS geen schoonheidsprijs verdient, maar dat Metze vooraf instemde met eventuele wijzigingen of verwijdering van tekst door RWS.

Volgens de rechter heeft RWS de schijn tegen, nu het een haar onwelgevallig boek niet integraal wil laten verschijnen. ‘De organisatie is willens en wetens met een kritische onderzoekjournalist in zee gegaan, die bovendien is aangemoedigd om openhartig en onafhankelijk te werk te gaan.’

Maar Metze heeft enkel het recht bedongen om, wanneer hij door wijzigingen niet meer achter het boek zou staan, niet langer als auteur te worden genoemd. Van een overtreding van auteursrecht is volgens de rechter contractueel geen sprake. Metze vond dat RWS met een gecensureerd boek aan de haal ging, waar hij -  gebonden aan geheimhouding en onder dreiging van boetes – aan de zijlijn stond.

Lees ook:Rijkswaterstaat moet met de billen bloot
Lees ook:Ministerie zwijgt over boek Veranderend getij
Lees ook:Rijkswaterstaat leest als spannend jongensboek
Lees ook:Spoeddebat over gebiedsverbod pedofiel
Lees ook:Ontslag voor NL diplomaat vanwege kritische partner

0 reacties op “Rijkswaterstaat censureert boek over reorganisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.