Overheid is melkkoe ICT-sector

Open source-software is goedkoper, makkelijker aan te passen en de overheid is daardoor minder afhankelijk van leveranciers.

Zegt staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken (EZ), de grote animator van open source in Nederland. Zo simpel is de wereld natuurlijk niet, maar Heemskerk is nu eenmaal de baas.

Dus scanderen dagelijks duizenden ambtenaren ‘open source’, ‘open source’, ‘open source’. En als Heemskerk in de buurt is, klinkt het zelfs ‘OPEN SOURCE’, ‘OPEN SOURCE’.


Intussen heerst er in de ICT-sector grote verdeeldheid. Verdeeldheid over open source, verdeeldheid over de keuze van de overheid voor Hippo en verdeeldheid over het starten van een WOB-procedure tegen het ministerie van Algemene Zaken.

En die verdeeldheid gaat de overheid geld kosten, veel geld, ondanks open source, of misschien nog wel dankzij. Dat zal de toekomst uitwijzen.  Want de overheid is voor de ICT-sector een fantastische melkkoe, al jarenlang. En die laat de sector zich niet ontnemen. Zelfs niet nu er bij de meeste ministeries directeuren Informatiseringsbeleid (CIO’s) zijn aangesteld.

De ICT-lobby heeft vaste voet in Den Haag en is een van de machtigste lobby-partijen. En, over een melkkoe gesproken, daar kan zelfs de landbouw-lobby een puntje aan zuigen.

Lees ook:Overheid moet concreet worden met open source
Lees ook:ICT-sector ruziet met Heemskerk
Lees ook:Journalist daagt gemeenten over open source
Lees ook:Politie stapt over op open source
Lees ook:Topambtenaar op de wip met WOB over open source

0 reacties op “Overheid is melkkoe ICT-sector

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.