Eindelijk steun voor klokkenluiders

Er komt – eindelijk! – een vertrouwenspersoon waar klokkenluiders bij de rijksoverheid, de politie en defensie terecht kunnen voor informatie en advies. Een misstand kan vanaf dat moment worden gemeld bij een vertrouwenspersoon.

En klokkenluiders die willen procederen tegen hun organisatie krijgen een tegemoetkoming in hun proceskosten. Als de klokkenluider in het gelijk wordt gesteld, worden de gemaakte proceskosten vergoed. Ex-ambtenaren kunnen tot twee jaar na beëindiging van hun werk alsnog een melding doen.


Verder komt er een onafhankelijke instantie die klokkenluiders uit zowel de private als publieke sector gaat ondersteunen. De Britse organisatie Public Concern at work   dient als voorbeeld. Klokkenluiders kunnen er terecht voor informatie, raad en doorverwijzing.
Voor de goede orde: het zijn plannen en goede voornemens. Het kabinet Balkenende heeft een slechte reputatie in het omgaan met klokkenluiders. Dus eerst zien, dan geloven, dames en heren van Balkenende IV.

Lees ook:Provincies verbeteren positie klokkenluider
Lees ook:Vertraagde site rijksoverheid eindelijk een feit
Lees ook:Wat vindt de politiek van Laura Dekker ?
Lees ook:Hack de Overheid stimuleert mashups rond open overheidsdata
Lees ook:Geweld tegen B & W neemt toe

0 reacties op “Eindelijk steun voor klokkenluiders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.