Ambtenaar 2.0: virtuele schijnwereld

Ambtenaar 2.0, een sociale werkplaats voor ambtenaren die zich bezighouden met web 2.0, gaat een Bureau Ambtenaar 2.0 oprichten.

Klinkt allemaal erg logisch en vanzelfsprekend, want wat is een ambtenaar zonder bureau? Maar op de keper beschouwd is het te gek voor woorden.

De overheid is nogal zoekende hoe ze web 2.0-uitingen kan beinvloeden. Want ze heeft haar communicatie, beleid en autoriteit niet meer in eigen hand.

De burger 2.0 trekt z’n eigen plan en confronteert de overheid via blogs, fora, tweets, sms met zijn versie van de waarheid. En ik kan u verzekeren die waarheid wijkt nogal af van die van de overheid.

In paniek wordt er een blik ambtenaren opengetrokken, er zit nog voldoende elasticiteit bij de overheid, in een sociale werkplaats gezet en nu mogen ze zelfs samen verder in een bureau.

Ik moet onmiddellijk aan Het Bureau van J.J. Voskuil denken, waarin een ambtenaar dagelijks aan zijn vrouw verslag uitbrengt van de belevenissen op zijn bureau. In een schijnwereld verbergen hordes ambtenaren zich achter volledig nutteloze werkzaamheden in hun behoefte aan erkenning, aandacht en macht.

Die ambtenaren gaan zich nu ook op web 2.0 melden: beleidsambtenaren, communicatieadviseurs, persvoorlichters, iedere ambtenaar zoekt z’n plekje in het digitale bureau. En we zullen nog veel van ze horen.  Want in de hunkering naar macht, liefde, aandacht en erkenning is ook een ambtenaar niks te dol.

Lees ook:Sociale media en de overheid
Lees ook:Big Burger is watching Overheid
Lees ook:Ambtenaar is een gewoon mens zegt de ambtenaar
Lees ook:Gezocht: striptekenaar voor blogproject
Lees ook:Digitale sociale werkplaats voor ambtenaren

Eén reactie op “Ambtenaar 2.0: virtuele schijnwereld

 1. Davied

  Dag Willem,

  leuk dat je over Ambtenaar 2.0 schrijft. Altijd goed om te horen hoe anderen over je ideeën denken. Zoals je wellicht weet gaat het bij Ambtenaar 2.0 niet om ‘de overheid’ maar om wat ambtenaren met web 2.0 kunnen, hoe ze hun werk beter kunnen doen. Jij bent daar zelf ook een voorbeeld van, als bloggende ambtenaar (althans, ik las ergens dat je zelf ook ambtenaar bent). Schrijf je ook wel eens blogs over je eigen werk overigens?

  Ik zou dan ook benieuwd zijn naar jouw mening als kritische ambtenaar over hoe we web 2.0 kunnen inzetten om beter ons werk kunnen doen als ambtenaar. Jij hebt daar vast ideeën over en daar kunnen je collega’s ook iets aan hebben. Dat is de manier om de overheid te veranderen. Volgens mij hebben we beide de mening dat dat nu nog niet snel genoeg gaat. Zullen we een keer afspreken om het daar verder over te hebben? Waar werk je ergens trouwens?

  Hoor graag,
  Davied

  P.S. Dat van Het Bureau, dat is een grap, dat snapte je toch wel, he?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.