Deze ambtenaar steunt internetjournalist Brenno de Winter

Terwijl de overheid aan de ene kant alles doet om openbare overheidsdata voor iedereen ter beschikking te stellen, doet ze er aan de andere kant alles aan om de openbaarheid te dwarsbomen. Zo zamelt de stichting Vrijschrift geld in om journalisten te ondersteunen die soms fors moeten betalen voor toegang tot overheidscommunicatie.

Hierdoor is het voor journalisten bijna onmogelijk hun werk te doen, terwijl het alle burgers afschrikt zich betrokken te voelen bij de overheid. Op een benefietbijeenkomst zamelde de stichting 3300 euro in.
Aanleiding is de massale reeks verzoeken op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) die internetjournalist Brenno de Winter met steun van Vrijschrift heeft gedaan aan Nederlandse overheden. Hiermee willen De Winter boven water krijgen wat deze overheden nu doen om het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV) om meer open standaarden en open source software in te zetten daadwerkelijk uit te voeren.
De stichting heeft op dit moment 7.000 euro nodig om de heffingen van tafel te krijgen en andere tegenwerking te doorbreken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om weigeren van documenten op onheuse gronden, weigeren verzoeken te behandelen en andere vormen van actieve obstructie.
Kom om collega’s, laat zien dat je een echte ambtenaar2.0 bent, die zich ten dienste stelt van de hele gemeenschap, en niet alleen het ja-knikkertje van autoritaire bestuurders. Geef burgers en journalisten toegang tot alle overheidsinformatie. Als u dat niet kunt, of niet durft, steun dan de stichting Vrijschrift financieel.

Lees ook:Journalist daagt gemeenten over open source
Lees ook:ICT-sector ruziet met Heemskerk
Lees ook:Goed plan: halveer budget voorlichting overheid
Lees ook:Leger des Heils is van de overheid
Lees ook:Systeem voor nazorg bij rampen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.