Opruiming: Overheid wil data slijten bij gebrek aan eigen kennis en kunde

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het ministerie van Binnenlandse zaken starten acties die er toe bij moeten dragen dat de informatiebronnen van de overheid beter en effectiever ontsloten worden.

Wordt de overheid wakker? Of is het een soort wanhoopspoging om niet helemaal ondergesneeuwd te raken  in de digitale wereld? Ik hou het op het laatste. Zeker als ik Maurice Mommen, een OCW-collega, op Ambtenaar2.0 lees:

‘Bij het ministerie van OCW wordt al lang nagedacht over de vraag hoe we opener en transparanter kunnen worden zonder er allemaal taken bij te nemen. Neem het voorbeeld van onderwijskeuze of onderwijskwaliteit. Wij beheren veel data over het onderwijs. Data die nu teveel in onze eigen systemen blijven hangen. Data die we graag naar de gebruiker brengen zodat zij betere keuzes kunnen maken.

Maar het brengen van die data heeft ons niet opgeleverd wat er van gehoopt was. De kosten voor websites en campagnes om geïnteresseerden er naartoe te krijgen zijn hoog. Ook lukt het ons niet om interessante combinaties van data te maken. Overheid 1.0 in een wereld die op weg is naar 3.0 is een lastige brug. Maar wat zou er gebeuren als we onze grondstoffen (de kale data) beschikbaar stellen. Welke mooie (en natuurlijk ook minder mooie) initiatieven zou dat opleveren?’

Het is natuurlijk te prijzen dat de overheid openbare data beschikbaar wil stellen. Maar dat dat nu voor een prijsje van 20.000 euro moet, terwijl ze zelf honderden miljoen euro’s in allerlei – deels mislukte – ICT-projecten heeft gestoken, stinkt!
 

Hier de uitleg van Binnenlandse Zaken:

Lees ook:Mijn Overheid te ambitieus
Lees ook:Ondermijnt Geert Wilders de democratie ?
Lees ook:Uitgever steekt overheid de loef af
Lees ook:Laat Balkenende eerst zijn eigen stoep sneeuwvrij maken
Lees ook:Overheid moet concreet worden met open source

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.