E-overheid mist e-motie

De Universiteit Twente opent donderdag het centrum voor e-Government Studies (CFES) met een congres over de elektronische overheid, de digitale dienstverlening van de overheid aan burgers en ondernemers.

De overheid is de afgelopen jaren honderden projecten gestart die de digitale dienstverlening aan burgers zouden moeten verbeteren. U moet dan bijvoorbeeld denken aan een website die u helpt uw huwelijk elektronisch aan te kondigen bij de gemeente, de overschrijving van uw auto naar iemand anders, of de mogelijkheid uw aanvraag van een vergunning digitaal te volgen.

Elke burger kan de status van zijn bestelling op internet nagaan, kijk maar eens bij Amazon, maar waarom kan ik niet de status van een aanvraag voor een vergunning of een bezwaar volgen? Waarom krijg je als burger niet een code, gekoppeld aan je DigiD, wanneer je iets inlevert of aanvraagt, zodat je achter je beeldscherm de status ervan kunt nagaan?

Ik begon in de eerste regel al met een voorbehoud te maken: ‘Projecten die de digitale dienstverlening aan burgers zouden moeten verbeteren.’

Naast een gebrek aan kennis en visie over digitale dienstverlening hebben ambtenaren en politici nog een handicap. Ze missen e-motie. Ze zien u als een emotieloos wezen, een voorwerp, een kop en schotel.

Dat klinkt misschien gek uit de mond van een ambtenaar, ik ben al jaren in overheidsdienst, maar ik vertel u uit ervaring: ambtenaren en politici zijn bang voor u. Ze zijn bang voor uw vreugde, uw verdriet, uw frustratie, uw betrokkenheid bij uw straat, uw buurt.
De overheid heeft de mond vol van 2.0: ambtenaar 2.0, overheid 2.0, werken 2.0, communicatie 2.0, web 2.0. Dat zijn goede ontwikkelingen, maar levert niets op zolang het de overheid ontbeert aan emotie 2.0 .

Communicatiewetenschapper Willem Pieterson, docent aan het CFES, is een van de eerste wetenschappers die hardop zegt: spreek de burger aan op gevoelsniveau. Stop met de algemene bla-bla-verhalen, en dring binnen in het leven van de burger, COMMUNICEER met de burger. Of die boodschap aankomt? De afstand van Twente naar Den Haag lijkt soms bijna onoverbrugbaar.

Lees ook:Mobiel gemeentehuis mag geen paspoort afgeven
Lees ook:Ministerie spamt met misplaatste campagne
Lees ook:Ambtenaar wil onderzoek naar onderzoeken dienstverlening overheid
Lees ook:Twitterende ambtenaren korten op salaris
Lees ook:Postbus 51 wordt Antwoord voor Burgers

Eén reactie op “E-overheid mist e-motie

  1. ORT

    Buitenlandse spionage via Red Hat applicaties van de Nederlandse politie. De Amerikaanse inlichtingendienst de NSA heeft samen met Red Hat aan deze Nederlandse politie open source applicaties gewerkt. Zowel de AIVD als de VTSPN zwijgen. Een mis aankoop van de vtspn, en een min punt voor de controle en toezicht van de AIVD hierop.
    Afzender: ORT – Online Response Team. Cyber Investigaions
    Tel: 06-31504055

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.