Beroepsonderwijs moet op de schop

Het complete beroepsonderwijs in NL moet op de schop om de ramp die zich in deze sectoren aan het voltrekken is een halt toe te roepen. Dat stelt de Vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) in het Delta Plan Onderwijs.

Volgens BON vallen jaarlijks vele tienduizenden leerlingen uit door de grootschaligheid, te weinig contacturen, het gebrek aan structuur en binding binnen het beroepsonderwijs.

BON pleit voor de ontmanteling van de ROC’s en het stopzetten van de mbo-opleidingen op niveau 1 en 2. Het vmbo moet volgens de vereniging worden opgesplitst in een mavo-richting en in meer beroepsgerichte kleinschalige vaklycea waar ook het ambachtelijk (hand)werk wordt gewaardeerd.

Op deze vaklycea gaan jongeren na twee algemene brugjaren een vierjarig traject in, waarin ze voor een bepaalde beroepspraktijk worden opgeleid.

Ze hoeven dan niet meer de overstap te maken naar de grootschalige ROC’s om hun startkwalificatie te behalen, want juist die overstap zorgt voor veel uitval.

Leerlingen op deze vaklycea dienen, afhankelijk van hun niveau, ook de mogelijkheid te hebben om na vier jaar door te stromen naar het mbo. De overheid heeft mede de verantwoordelijkheid het bedrijfsleven actief te betrekken bij de totstandkoming van ‘leerwerkplaatsen’ waarin de laatste twee jaar van de vaklycea vorm krijgen.

Verder moet het aantal beroepsopleidingen – dat op mbo’s en hbo’s tot vele duizenden is opgelopen – drastisch worden ingeperkt.

Volgens BON, een vereniging van ruim 5000 onderwijsdeskundigen die vinden dat het tijd is voor een totale onderwijsomslag in ons land, komt het ministerie van Onderwijs zijn grondwettelijke plicht niet na. De zorg voor onderwijs is uit handen gegeven en aan logge besturen en raden overgedaan. BON pleit voor het opdoeken van alle bestuursraden tussen overheid en scholen.

Helemaal mee eens: weg met po-, vo-, mbo- en hbo-raad en andere zogeheten expertisecentra die veel geld opslokken maar niets betekenen voor de scholen.

Lees ook:Eurlings zwijgt over baan bij KLM
Lees ook:Wat zijn de echte problemen in het onderwijs ?
Lees ook:Gemeenten nu al in de stress over verkiezingen
Lees ook:Opruiming: Overheid wil data slijten bij gebrek aan eigen kennis en kunde
Lees ook:Burger 2.0 moet e-overheid redden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.