Deze mbo-opleidingen staan op de zwarte lijst

De Onderwijsinspectie heeft vandaag voor het eerst de lijst met mbo-opleidingen van onvoldoende kwaliteit gepubliceerd. In de lijst zijn per instelling alle mbo-opleidingen opgenomen waarvan de inspectie heeft vastgesteld dat het onderwijs zeer zwak is, of de examinering onder de maat is, of beiden. Het overzicht wordt maandelijks geactualiseerd.

Het gaat om de volgende opleidingen:

ROC Landstede: opleidingen commercieel medewerker binnendienst, sociaal cultureel werker en verkoopmedewerker/verkoper.

Amarantis Onderwijsgroep: opleidingen medewerker beheer ICT, ICT-beheerder, commercieel medewerker reizen, leidinggevende horeca, contractcatering, informatie, recreatie en bakkerij, boekhoudkundig Medewerker, commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen en de middenkaderopleiding bouwkunde/middenkaderfunctionaris Bouw/Infra.

Da Vinci College: opleiding verzorgende.

Friesland College: opleiding verkoopmedewerker.

ROC Flevoland: opleiding junior kapper;

Gilde Opleidingen: opleidingen all-round kapper, kapper, commercieel bedrijfsleider/ondernemer kleinbedrijf, autoschadehersteller, fietstechnicus, bedrijfsautotechnicus, autotechnicus en bedrijfsvoertuigtechnicus en voertuigtechnicus (personenautotechnicus).

Alfa College: de opleidingen administrateur, administratief medewerker, medewerker marketing en communicatie, commercieel medewerker binnendienst, assistent exportmanager, verkoopchef, magazijnmedewerker/logistiek medewerker, aankomend verkoopmedewerker, verkoopmedewerker/verkoper en assistent logistiek medewerker.

Leeuwenborgh: opleidingen logistiek medewerker material management, bedrijfsadministratief medewerker en secretaresse.

Lentiz Onderwijsgroep: opleidingen paardenhouderij en dierverzorging.

Media College Amsterdam: opleiding mediavormgever (grafische vormgeving).

Eindhovense School: opleiding mediatechnologie (webdeveloper).

SVO Opleidingen: opleiding manager/ondernemer fastservice.

Dirksen Opleidingen: opleidingen middenkaderfunctionaris automatiserings elektronica (MK-AEC) en ICT-beheerder.

Capabel Onderwijs Groep: opleiding zorghulp.

SBK Advies en Training: commercieel medewerker binnendienst.

Laurens Marius College: opleidingen onderwijsassistent, sociaal pedagogisch werker 3 (SPW 3) en sociaal pedagogisch werker 4 (SPW 4).

Philipse: opleidingen commercieel medewerker marketing en communicatie en contactcenter medewerker.

Bouman Beveiligingsopleidingen: opleiding beveiliger.

Rescue Nederland: opleiding verzorgende.

Exameninstelling toezicht en handhaving: opleiding medewerker toezicht en veiligheid (niveau 2).

Stichting Philyra instituut: opleidingen voetverzorger en schoonheidsspecialist.

Stichting Toets Centrum Intereducatief: opleiding schoonheidsspecialist.

Lees ook:Zwakke mbo-opleidingen maandag openbaar
Lees ook:Meer ambtenaren van de straat naar Den Haag
Lees ook:Verkiezing ambtenaar babe, the winner is …
Lees ook:Assistent prinses Irene op kieslijst D66
Lees ook:Ambtenaar Justitie vernietigt bekeuringen tegen betaling

8 reacties op “Deze mbo-opleidingen staan op de zwarte lijst

 1. Bouman Beveiligingsopleidingen

  Waarom staat Bouman Beveiligingsopleidingen op de zwarte lijst?
  Heel simpel omdat we eigenwijs zijn, onze eigenwijze hebben.
  Voor de examen eisen van de Stichting Vakexamens Particuliere Beveiligingsbranche (SVPB) zijn onze opleidingen dik in orde.

  Hoe kan het dat de onderwijsinspectie dit niet vindt?
  Ook dit antwoord is heel simpel.
  De onderwijsinspectie toetst slechts het ICT gedeelte van onze opleiding en zegt niets over de inhoud van de opleiding beveiliger.
  De ICT examen eisen van de onderwijs inspectie zijn gebaseerd op dagopleidingen waarin computerles, powerpointen, excellen en noem maar op gegeven wordt. Deze opleidingen worden na een jaar dagopleiding op bijvoorbeeld een ROC afgetoetst.
  Wij geven de BBL opleiding Beveiliger, ICTers kunnen beter elders een opleiding volgen en in die zin heeft de onderwijsinspectie gelijk.

  Heb je al die ICT exameneisen die de onderwijsinspectie bij ons controleert nodig als je je diploma Beveiliger wilt behalen bij de SVPB?
  Ook dit antwoord is simpel.
  NEE!
  Voor het examen wat de Beveiliger bij de SVPB moet afleggen wordt er een filmpje bekeken en aan de hand van dat filmpje moet de Beveiliger een rapport kunnen typen op de computer. Niet meer en niet minder.
  De exameneisen en de eindtermen van de SVPB voor ICT stroken dus niet met die van de onderwijsinspectie.
  We nemen de ICT examens dus af op onze “eigenwijze”: conform de eindtermen van de SVPB en niet die van de onderwijsinspectie.

  Praktijkvoorbeeld;
  Om je examen bij de SVPB als beveiliger te kunnen behalen zak je als een baksteen wanneer wij ons zouden houden aan de eindtermen ICT van de onderwijsinspectie.

  Heeft het voor ons zin om ons te conformeren aan de onderwijsinspectie?
  NEE!
  Wij houden ons niet aan de regels van de onderwijsinspectie omdat wij willen dat de mensen die bij ons de opleiding volgen hun diploma behalen en met de huidige examen eisen van de inspectie is dit niet mogelijk.

  Gaat het slecht met Bouman Beveiligingsopleidingen?
  NEE!
  Integendeel we hebben begin januari een tweede vestiging geopend in het noorden van het land en zijn nog steeds groeiende.

  Is Bouman Beveiligingsopleidingen trots op de kwaliteit van de “eigenwijze” opleiding beveiliger?

  JA!
  En dat kunnen we ook zijn! We geven de opleiding al sinds 1994 en hebben een hoger slagingspercentage dan de gemiddelde opleiding die volgens de onderwijsinspectie kwalitatief wel goed is.
  We doen waar we goed in zijn en dat is mensen opleiden voor een baan in de beveiliging!

  JA!
  Wij houden ons aan de ICT eindtermen van de SVPB.
  Schrijven zelf al ons lesmateriaal welke wij continu up to date hebben en houden.

  JA!
  Na de nodige discussies en begrip van de inspecteur (die zich ook moet conformeren aan regels) hebben wij twee weken geleden wederom een brief ontvangen van de onderwijsinspectie waarin staat dat onze opleiding Beveiliger goedgekeurd is.

  JA!
  Wij geven de theorie opleiding in 11 dagen en doen er alles aan om de aspirant beveiliger te laten slagen en aan de slag te kunnen als beveiliger. We geven een opleiding waar de cursisten echt wat aan hebben!

  JA!
  We zullen wel een “eigenwijze” moeten hebben, wij zijn namelijk een particuliere (niet bekostigde)instelling. Wij hebben geen recht op subsidies van de overheid of de ESF om hele afdelingen kwaliteit te bekostigen, welke een dagtaak hebben aan het invullen van 40 formulieren en het schrijven van 60 kantige beleidsstukken t.b.v. de inspectie.
  Bij ons wordt dit werk gewoon gedaan door de directie, die ook nog regelmatig voor de klas staan, lesboeken schrijven etc. zodat we weten wat we doen en waar we het voor doen; Namelijk het opleiden van beveiligers!

  JA!
  Laat ons maar op de zwakke scholen zwarte lijst van de onderwijsinspectie staan, wij zijn er trots op zolang de examen eisen van de onderwijs inspectie niet stroken met die van de SVPB en wij ervan overtuigd zijn dat onze opleiding kwalitatief zeer hoogwaardig is en blijft!

  Met vriendelijke groet,
  Het team van Bouman Beveiligingsopleidingen

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dennis

   Wij doen als bedrijf al jaren zaken met Bouman, niets mis mee

     /   Beantwoorden  / 
  2. Will de Heer

   De opleiding Beveiliger van Bouman Beveiligingsopleidingen is in december 2010 door de onderwijsinspectie gecontroleerd en goedgekeurd. In januari 2011 zou de onderwijsinspectie het verslag versturen en de gegevens wijzigen.
    
   Onlangs kregen wij een telefoontje met de mededeling; “U ontvangt het rapport nog niet omdat het examen Beveiliger van de exameninstantie voor de particuliere beveiligingsbranche (de SVPB) nog niet door de inspectie onderzocht is.”
   Dit betekent ook dat de positieve beoordeling van onze MBO opleiding Beveiliger NW nog steeds niet op de website van het ministerie vermeld wordt.
   Feitelijk kan dus geen enkele competentiegerichte opleiding Beveiliger goedgekeurd of afgekeurd, zwak of goed zijn. Alleen staat bij ons dan voor het gemak wel zwak. Is er sprake van een persoonlijke hetze omdat we kritisch zijn? Wij denken en hopen van niet. Of is het toch een geval van pure pech? Als u het weet mag u het ons vertellen.
    
   Een niet onbelangrijk detail in deze is: In het nieuwe cohort MBO 2 beveiliger NW is het onderdeel ICT, (het enige onderdeel waarvoor wij ooit zwak scoorden) exact tot op de punt komma opgenomen zoals wij dit reeds drie jaar verkondigen en voorstaan. Heeft er kennelijk toch nog iemand ons horen roepen in de woestijn. Wij hebben het stempel zwakke school gekregen en nu moet iedere school wettelijk zo gaan werken als wij al deden. Wij vinden dat knap.
    
   In de nieuwe MBO 2 opleiding Beveiliger wordt het ICT/Waarnemen 2 afgetoetst (het maken van een waarnemingsrapport op de computer aan de hand van een filmpje).
   Daar zijn wij en vooral onze cursisten en klanten heel erg blij mee.
   De aspirant beveiliger hoeft bij de nieuwe opleiding niet meer te leren excellen en te powerpointen, wel moet de beveiliger met Word kunnen werken om rapportages te kunnen maken op een computer. En dat lijkt ons heel logisch.
    
   Wij zijn vanwege de onmogelijke ICT eisen (zijnde; extra kosten per cursist € 750,- en verlenging van de opleiding met 6 maanden) reeds vorig jaar gestopt met de oude eindtermgerichte MBO opleiding Beveiliger 2. Wij geven alleen de competentiegerichte MBO2 opleiding Beveiliger NW conform cohort 2010/2011.
    
   Wij geven geen 30 verschillende opleidingen. Wij zijn gespecialiseerd in beveiligingsopleidingen en alles wat daarmee samenhangt. De directie en de docenten zijn stuk voor stuk gekwalificeerde betrokken mensen allen afkomstig uit de beveiligingsbranche. 
         
   Wij zijn een particuliere opleider (een niet bekostigde instelling). Wij hebben geen recht op welke rijksbijdrage of subsidie dan ook. Een aanvraag indienen bij het Ministerie van OCW kan niet volgens de wet, dit is voorbehouden aan de ROC ‘s (dit zijn door de rijksoverheid bekostigde instellingen).
   Deze ROC ‘s ontvangen € 6000,- tot € 15.000,- per cursist voor de opleiding Beveiliger. Daarnaast ontvangen de bekostigde instellingen voor de implementatie van het wettelijk verplichte deel MBO Engels/Nederlands en rekenen in het onderwijs gemiddeld € 4000,- op jaarbasis.
    
   Een opleiding Beveiliger kost bij ons gemiddeld € 1450,- en maximaal € 1550,- (de prijs is afhankelijk van het instroom niveau van de cursist). Wij moeten vanwege de wetsveranderingen in het onderwijs verplicht onbetaald de MBO 2 Engels/Nederlands en vanaf augustus ook rekenen implementeren in onze opleidingen. Ondersteuning in welke vorm dan ook is alleen voorbehouden aan de bekostigde instellingen.
    
   Particuliere instellingen (niet bekostigd onderwijs) worden commerciële onderwijsinstellingen genoemd.
   ROC ‘s zijn bekostigde en niet commerciële instellingen.
   Snappen doen wij dit niet. Misschien u ook niet meer na het lezen van onderstaand voorbeeld.  
   Sommige ROC ‘s hebben ervoor gekozen om hun 18+ BBL cursisten Beveiliger bij ons onder te brengen. Dit doen zij omdat zij vinden dat de echte expertise t.a.v. de opleiding Beveiliger niet bij de ROC ‘s ligt maar bij ons. Gezien onze ervaring kunnen wij ons hierin vinden, te meer omdat volwassenen zich vaak niet thuis voelen tussen de jongeren op een ROC, met ieder uur een bel, een ander lokaal en een andere docent.
   Wat opvallend is, is dat niet wij, maar deze ROC ‘s de rijksgelden voor deze cursisten ontvangen. Wij ontvangen van de ROC ‘s ons reguliere cursusgeld ad € 1450,- en daar leiden wij hun cursisten voor op.
   Tip voor de minister: U wilt bezuinigen, dan kunt u de opleiding Beveiliger rechtstreeks bij Bouman Beveiligingsopleidingen inkopen en laten verzorgen. Dit komt de kwaliteit ten goede en levert u voor de MBO opleiding Beveiliger alleen al een besparing op van circa 2 miljoen euro op jaarbasis.
   Laat het duidelijk zijn; wij hebben niets tegen bekostigde instellingen maar zijn tegen de oneerlijke concurrentie die sinds 2005 door de overheid gecreëerd is.
    
   Uit onderzoek onder onze cursisten in 2010 bleek dat 98 procent zeer positief en 2% positief is over onze opleiding Beveiliger.
   Note: Volgens het Ministerie van OCW moeten wij SMART doelen formuleren om deze percentages omhoog te krijgen. Misschien heeft u nog tips hoe wij dit kunnen realiseren.
    
   Wij nodigen u bij deze van harte uit met ons en onze cursisten in gesprek te gaan en een les bij te wonen zodat u met eigen ogen kunt zien waar wij voor staan.
    
   Nog meer nieuws m.b.t. bezuinigingen:
   Volwassen mensen die de BBL opleiding Beveiliger volgen, volgen deze regelmatig met behoud van uitkering. Bij ons duurt de theorie opleiding 12 weken, 1 lesdag per week. De cursisten gaan vanaf dag 1 stage lopen. Aansluitend doen zij het praktijk examen, na het behalen van het diploma kunnen zij aan de slag in de beveiliging.
   Cursisten met examenvrees of faalangst adviseren wij om tijdens de opleiding emotieve therapie te volgen. Meestal komt de cursist in twee sessies van 1 1/2 uur van de faalangst of examenvrees af. Dit werkt  motiverend voor de cursist, kostenbesparend en verhoogt de slagingskans aanzienlijk. In de meeste gevallen vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van deze therapie.
   Desgewenst leveren wij ook Beveiliger plus opleidingen. Dit houdt in dat de opleiding Beveiliger aangevuld wordt met bijvoorbeeld BHV, BOA, EHBO, agressie preventie trainingen of diverse specialistische beveiligingsopleidingen.
   De theorie opleiding Beveiliger duurt bij een ROC gemiddeld 1 tot 2 jaar, de rekensom mag u zelf maken. 
    
   De MBO 2 opleiding Beveiliger van Bouman Beveiligingsopleidingen wordt gegeven in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht door 1 vaste docent per groep.
   Wij hebben 0% lesuitval en een hoog slagingspercentage.
   Instroom is 2 keer per maand mogelijk.
   Wij bieden onze cursisten tevens de mogelijkheid om geheel gratis extra lessen te volgen.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Ellis

  Ik volg de opleiding voor Directiesecretaresse bij Leeuwenborgh Opleidingen. Ik ben het helemaal ermee eens dat deze op de zwarte lijst staat. Na een half jaar heb ik nog altijd niet het gevoel dat ik iets geleerd heb en ik vind de leerstof zeer onder niveau.

    /   Beantwoorden  / 
 3. D. Facteur

  Wat jammer dat reeds in de tweede zin van het stukje over de Onderwijsinspectie een storende taalfout staat…..(beiden in plaats van beide). Als je de Onderwijsinspectie bekritiseert, waar ik op zich helemaal niet tegen ben, zou het verstandig zijn om op zulke zaken te letten !

    /   Beantwoorden  / 
  1. Bouman Beveiligingsopleidingen

   U doelt op onderstaande tekst. Als u goed gelezen had, had u kunnen zien dat deze tekst niet door ons is geschreven.Wel heb ik het even voor u opgezocht en vond het volgende:
   De taaladviesboeken geven hier verschillende adviezen; er bestaat een lichte voorkeur voor beiden, omdat dat zelfstandiger overkomt dan beide. …

   De Onderwijsinspectie heeft vandaag voor het eerst de lijst met mbo-opleidingen van onvoldoende kwaliteit gepubliceerd. In de lijst zijn per instelling alle mbo-opleidingen opgenomen waarvan de inspectie heeft vastgesteld dat het onderwijs zeer zwak is, of de examinering onder de maat is, of beiden. Het overzicht wordt maandelijks geactualiseerd.

     /   Beantwoorden  / 
 4. smart formuleren

  er komen zeker een aantal zeer goede punten naar voren in de opleiding. Misschien wel iets voor mij. Jammer genoeg heb ik mijn vorige opleiding niet afgemaakt dus misschien slaag ik daar nu wel in!

    /   Beantwoorden  / 
 5. iemand

  Stichting Toets Centrum Intereducatief: opleiding schoonheidsspecialist is waardeloos en ontzettend geldklopperij !

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.