De relatie tussen kristallnacht en kopvoddentaks

Deze nacht is het 71 jaar geleden dat de nazi’s in Duitsland synagogen in brand staken en winkels en woningen van Joden vernielden. Bij de herdenking in Amsterdam zei Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International, dat ook nu nog waakzaamheid is geboden.

De Kristallnacht was het toppunt van discriminatie, uitsluiting en onterechte vervolging. ‘De Kristallnacht is wel voorgesteld als het product van een volkswoede, die volgde op de moordaanslag op een Duitse diplomaat in Parijs door een wanhopige Joodse jongen. Maar de zogenaamde spontane volkswoede was geen onbekende methode van de Duitse nationaalsocialisten.

Volgens de Amnesty-directeur is de volkswoede ook voor andere radicale populisten een manier om hun doel te bereiken. Door angst, wraak, afgunst of haat te zaaien onder de bevolking, rechtvaardigen zij volgens Nazarski een politiek die met uitsluitsel begint. ‘Alleen al daarom moeten wij uitsluiting van groepen burgers tegengaan. Joodse burgers, islamitische burgers, alle burgers. Ook vandaag de dag. Ook hier in Nederland.’

Culturele of sociale uitsluiting slaat volgens hem al snel over naar economische of politieke uitsluiting. De directeur noemde als voorbeeld het voorstel van PVV-leider Geert Wilders om een zogeheten hoofddoekjesbelasting (kopvoddentaks) in te voeren.

Lees ook:Wordt het Uruzgan of Uruzgone ?
Lees ook:Geert Wilders: ‘De islam is een gewelddadige religie’
Lees ook:De grootste frustraties over inspraak
Lees ook:RDW discrimineert Duitse automobilisten met spits actie
Lees ook:Koninklijk huis trok De Roy van Zuydewijn na

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.